- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници изумели акустичну тканину која чује откуцаје срца

CC0 / Pixabay / Срце на тканини — илустрација
Срце на тканини — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Научници су направили експерименталну тканину која може да детектује звукове из околине а, када је интегрисана у одећу и звукове унутар тела.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ново влакно функционише попут микрофона — хвата говор, шуштање лишћа и цвркут птице — и претвара акустичне сигнале у електричне. Уткана у тканину, та влакна могу да детектују чак и ударце рукама и слабе звукове, као што су откуцаји срца онога ко носи такав материјал, изјавили су научници, објавио је „Нејчер“.
Такви материјали могу да обезбеде удобан, ненаметљив, чак и модеран начин за праћење функција тела или помоћ када је реч о слуху.

Тканина-микрофон

Акустичне тканине постоје можда стотинама година, али се користе за пригушивање звука, указао Веј Јан, научник који проучава материјале на Технолошком универзитету Нанјанг у Сингапуру. Тканина-микрофон представља „потпуно другачији концепт", казао је Јан, који је радио на тканини и раније у Институту за технологију у Масачусетсу.
Јан и његове колеге били су инспирисани људском бубном опном. Звучни таласи изазивају вибрације у бубној опни, a спирална шупљина која се налази у унутрашњем уху (кохлеа) претвара те вибрације у електричне сигнале.
„Испоставило се да је бубна опна направљена од влакана", рекао је Јоел Финк, научник за материјале са Института за технологију у Масачусетсу.
У унутрашњим слојевима бубне опне, влакна колагена емитују енергију из центра, док друга формирају концентричне прстенове. Укрштена влакна играју улогу у слуху и изгледају слично као тканине које људи ткају, навео је Финк.
Аналогно ономе што се дешава у бубној опни, звук вибрира тканину на наноскали. У новој тканини, памучна влакна, и друга, од чврстог материјала званог тварон, ефикасно претварају долазни звук у вибрације. У тканину је уткано и једно влакно које садржи мешавину пијезоелектричних материјала, који производе напон када се притисну или савијају. Извијање и савијање влакана која садрже пијезоелектрични материјал, ствара електричне сигнале који се могу послати кроз малу плочу до уређаја који очитава и снима напон.
„Микрофон" тканине је осетљив на разне јачине звука, од једва чујних шумова у библиотеци, добуке у саобраћају, известио је научни тим, који наставља да истражује која је обрада сигнала потребна да би се издвојили појединачни звуци у буци одређеног окружења. У контексту свакодневне одеће, тканина која детектује звук делује неупадљиво, каже Јан. Она „ради" и после десет прања.
Пијезоелектрични материјали имају „огроман потенцијал", од посматрања телесних функција до праћења постојаности ваздухопловних материјала, навео је Виџеј Такур, научник са шкотског Руралног колеџа у Единбургу, који није био учесник у овом пројекту.

Попут стетоскопа

Као доказ концепта, научни тим је „уградио" тканину у кошуљу. Тканина је, попут стетоскопа, омогућила да чују откуцаје срца онога ко је носио кошуљу.
„Када се користи на овај начин, ‘микрофон’ тканине може да открије шумове и можда ће једног дана моћи да пружи информације сличне ехокардиограму“, рекао је Такур.
Тим, такође, предвиђа да би такве тканине могле да допринесу бољем слуху и комуникацији, пренео је РТС.
Бубрези - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
РУСИЈА
Руски научници развили метод за откривање болести бубрега помоћу једне капи крви
Млад и стар човек - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Репрограмирање ћелија: Научници на трагу третмана за заустављање старења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала