- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Русија и Украјина настављају са преговорима

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Украјине
Заставе Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Руско-украјински преговори се настављају, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Настављају се руско-украјински преговори за решавање ситуације у Украјини и обезбеђивање њеног неутралног, ванблоковског и ненуклеарног статуса. На њиховов дневном реду су питања демилитаризације и денацификације, враћања званичног статуса руског језика, признавање савремених територијалних реалности, укључујући руску припадност Крима и независност ДНР и ЛНР“, објаснила је Захарова на брифингу.
Према речима Захарове, украјински преговарачи „покушавају да отегну преговарачки процес одбијањем да покажу конструктиван приступ по приоритетним питањима, а понекад једноставно одбијајући да хитно одговоре на материјале и предлоге које износи руска страна“.
„Ако је кијевски режим посвећен својој жељи, јавно изреченој и потврђеној, да води преговоре, требало би да почне да тражи реалне опције за споразуме“, констатовала је Захарова.
Захарова је подсетила да је Москва 15. априла предала Украјини предлоге за мировни споразум, али још није добила одговор.
„Русија никада није изјавила да одбија да преговара... Русија је пристала на одговарајући захтев кијевског режима да води преговоре и започела конструктиван рад“, рекла је Захарова.
Истовремено, Кијев се на сваки могући начин опире овом послу, користећи своју омиљену тактику одлагања преговора, додала је она.
Она је објаснила да Русија нема поверења у речи и изјаве Кијева на преговорима и да све треба да се забележи на папиру.
„Од петка ти руски предлози стоје код њих. Ако желе да преговарају, молим лепо. Али у писаној форми, не речима, не за микрофоном“, истакла је портпаролка.
Према њеним речима, Кијев се на сваки могући начин опире конструктивном раду у оквиру преговарачког процеса, одуговлачи га или јавно дезавуише оно што је договорено на састанцима.
„С тим у вези, овим представницима кијевског режима нико неће веровати на реч, потребни су само договори – њихов став стављен на папир и забележен на папиру. Немамо поверења у речи... Само све написано и на папиру“, додала је Захарова.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа. Руско-украјински преговори почели су 28. фебруара, а 10. марта је на маргинама дипломатског форума у ​​Анталији одржан састанак министара спољних послова Русије и Украјине, Сергеја Лаврова и Дмитрија Кулебе. Преговарачи настављају да контактирају путем интернета.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РУСИЈА
Лавров о руско-украјинским преговорима: Ми смо стрпљиви и упорни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала