- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нова одлука Русије брана насртајима Запада на РС

© Sputnik / Телеграм / Спутњик СрбијаЗграда америчке амбасаде у Москви
Зграда америчке амбасаде у Москви  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Тиме што излази из финансирања ОХР Русија шаље поруку да жели третман који јој припада као великој сили, сталној чланици СБ и једној од гаранта Дејтонског мировног споразума. Овим потезом она је потврдила да стоји као брана насртајима Запада на РС
Одлуком о обустављању финансирања ОХР Русија није пољуљала буџетску конструкцију Савета за имплементацију мира али јесте послала снажну политичку поруку да неће ћутати на кршење принципа консензуса, те да уважава ставове РС о критичком односу према раду овог органа.
Такође, како је наглашено у саопштењу руске амбасаде у Сарајеву- ова чињеница не мења ништа на принципијелном ставу Руске Федерације да се без сагласности Савета безбедности УН господин Кристијан Шмит не може сматрати високим представником у БиХ.

Руски глас је игнорисан

Декан Факултета за безбедност из Бањалуке Предраг Ћеранић каже да одлука РФ да не учествује у финансирању ОХР не значи ништа у финансијском смислу јер је удео Русије у буџету ове организације негде око 1,2 посто, односно око 5,2 милиона евра, док, рецимо онај који долази из ЕУ износи око 54 посто. Међутим у једном другом смислу овај потез је велики
CC BY 2.0 / / Wikimedia Commons (cropped)Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Кристијан Шмит

„Русија је поручила да неће више трпети неравноправан однос, односно кршење принципа консензуса који је раније договорен када је у питању Савез са спровођење мира. Руски глас је, сетимо се, игнорисан и доношене су одлуке без њене сагласности, а на штету РС".

Овај потез ће, каже Ћеранић, донети заоштравање односа јер несумњиво да ће ОХР наставити да игнорише Русију као што је извесно и то да ће Русија наставити да даје до знања да се вратила на геополитичку сцену и да заслужује равноправан третман. Са аспекта РС, ова одлука Русије показатељ је да она чврсто стоји на позицијама заштите интереса и права српске стране.

Савет је део проблема, а не решења

У контексту свих догађаја, нарочито специјалне операције Русије у Украјини, одлука Русије да прекине финансирање ОХР, верује професор уставног права Радомир Лукић, неће произвести неке теже последице за нетачан, неправилан и пристрастан рад Савета за имплементацију мира и његовог управног одбора.
Просто стога, каже, што у овој ситуацији остале чланице под утицајем великих западних земаља и не желе да Русија учествује у раду тих органа, а бошњачка страна је као што се зна покренула и поступак за искључивање Русије из Савета за имплементацију мира.

„Но, на симболичком нивоу одлука Русије да не финансира ОХР има значај нарочито за српску страну јер тиме показује да уважава ставове РС о раду овог органа, његовој пристрасност и на крају контрапродуктивности у целом низу тачака. Савет за имплементацију мира као једно самозвано тело постало је део проблема, а не решења“.

Актуелни догађаји не буде наду

На питање да ли се када је реч о раду преосталих држава чланица Савета за имплементацију мира и оних чланица које су владине и невладине организације може очекивати под постојећим околностима промена односа према РС и српској страни, Лукић каже да досадашњи ток ствари и актуелни догађаји не буде наду.

„У постојећим околностима нарочито због ситуације у Украјини и једног великог и трајног неспоразума Запада и Русије сумњам да би овај потез Русије могао битно да утиче на рад држава у Савету за имплементацију мира јер су све оне мање или више под утицајем западних држава на челу са САД“.

Заоштравање ионако напете ситуације у БиХ

Нове тензије, заоштравање већ напете ситуације у БиХ и претње бонским овлашћењима су оно, уверен је Ћеранић, са чиме ће РС морати да се суочава и и наредном периоду.
© Tanjug / JADRANKA ILICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Милорад Додик

„Српски члан председништва БиХ Милорад Додик и институције РС дале су до знања да Кристијан Шмит није високи представник, да се нико неће ни качити са њим нити уважавати одлуке које би он евентуално донео, а, разуме се, на штету РС. У томе имамо подршку Русије која наставља да подржава Дејтонски мировни споразум и права РС гарантована овим споразумом“.

Невиђено кршење прнципа

Подсетимо да је у образложењу одлуке да иступа из финансирања ОХР, руска амбасада у Сарајеву нагласила да је невиђено кршење принципа консензуса у раду УО ПИЦ-а довело до тога да Русија фактички буде искључена из процеса доношења одлука у овом формату, укључујући и буџетска питања иако је она један од сведока Општег оквирног споразума за мир у БиХ“ и члан Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИК).
„Бићемо спремни да наставимо исплате у договореном износу након што се ситуација у УО-у врати конструктивности, на што стално позивамо партнере“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала