- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Суд БиХ ослободио осумњичене за убиство војника ЈНА у Сарајеву

© Flickr / Jennifer BoyerЗаставе Босне и Херцеговине
Заставе Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Четворица бивших припадника полицијских и безбедносних структура БиХ ослобођени су оптужбе за убиство војника ЈНА 1992. године. Суд Босне и Херцеговине ослободио их је првостепеном пресудом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ослобођени су бивши командант Специјалне јединице МУП-а Драган Викић, помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, Нермин Узуновић и Младен Човчић.
Теретили су се да су као надређени знали да њима подређени намеравају да убију осам војника ЈНА у Великом парку у Сарајеву, 22. априла 1992. Изрицању пресуде присуствовале су и породице жртава.
„Ништа се ми не надамо, јер ово је фарса све била и од тужилаца и од сведока“, изјавила је Невена Ђокановић, супруга убијеног Стевана Ђокановића.
Образлажући пресуду, председавајући Судског већа Зоран Божић истакао је да Тужилаштво БиХ није доказало да су оптужени знали или могли знати да су њима подређени починили убиства, како је наведено у оптужници.
У оптужници се наводи да су после убиства, тела осам војника одвезена како би се уклонили докази. Како се додаје, делимични посмртни остаци двојице убијених пронађени су, а за осталима се још трага.
Две суднице суда БиХ биле су препуне људи који су дошли да подрже оптужену четворку. Слично је било и испред Суда, пренео је РТС.
„Све време процеса била сам сигурна да Драган Викић није крив и да, како је суд то образложио, није било командне одговорности“, казала је Адна Добојлић, адвокат Драгана Викића.
Због истог злочина расписане су Интерполове потернице за још двојицом припадника ратне јединице „Шеве“ Неџадом Херендом и Едвином Јусићем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала