- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Жустра расправа, упадање у реч и оптужбе: Сучељавање Макрона и Ле Пенове пред милионима Француза

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINЕмануел Макрон и Марн Ле Пен
Емануел Макрон и Марн Ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Током ТВ дебате кандидата за новог председника Француске, четири дана пре другог круга избора, сучелили су се досадашњи председник Емануел Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин ле Пен. Дебата је била прилично оштра, а кандидати су упадали у реч једно другом.
Ле Пенова је поручила да би у стварном животу њени предлози побољшали живот бирача много више него оно што је предложио Макрон, на шта је актуелни председник одговорио да неки од њених предлога заправо уопште нису реалистични.
Марин ле Пен је поручила Французима да је могућ другачији избор.
„Током претходних пет година видела сам људе како пате, видела сам их како се брину због пада квалитета живота и како ми говоре о несигурности за коју осећају да је широко распрострањена. Желела бих да им кажем да је могућ другачији избор, избор заснован на поштовању и здравом разуму“, поручила је Ле Пенова, преноси Ројтерс.
Оптужила је Макрона да једино што зна да ради јесте да дели чекове и предочила да је њен приоритет да Французима врати њихов новац.
Макрон је одговорио да не жели да људи који прате дебату помисле да ће им плате порасти за 10 одсто или више.
„Проучавао сам ваш програм у којем чак и не постоји реч незапосленост“, рекао је Макрон и поручио да ће, ако буде поново изабран, настојати да Француску учини независнијом и јачом, преноси РТС.
Указао је да је поносан јер је током његовог мандата незапосленост била најнижа у последњих 13 година.
„Поносан сам на отварање нових радних места током свог мандата. Најбољи начин да се побољша куповна моћ је борба против незапослености. Ми можемо да побољшамо свакодневни живот грађана Француске“, рекао је Макрон и оптужио Ле Пенову да су њени интереси повезани са руским државним врхом.
Макрон је рекао да је Марин ле Пен у прошлости изражавала дивљење према председнику Русије Владимиру Путину и подсетио да је зајам за своју предизборну кампању 2017. године уговорила преко руске банке, као и да је признала руску анексију Крима.
„Ви зависите од руске моћи, ви зависите од господина Путина. Узели сте кредит од руске банке и многи ваши избори могу се објаснити овом зависношћу од Русије“, рекао је Макрон својој противкандидаткињи и додао да Ле Пенова не разговара са другим лидерима, већ „са својим руским банкаром и то је проблем“.
У жустрој размени мишљења, током које је Макрон у једном тренутку упитао да ли се шали, Марин ле Пен је одбацила оптужбе на рачун њених политичких односа са Русијом.
„Ја сам потпуно слободна и независна жена“, рекла је Ле Пенова у дебати коју су обележиле међусобне оптужбе и повишен тон уз узајамна упадања у реч саговорника.
Додала је да се Макрон више пута сусретао са Путином и да му је указивао највише државне почасти током његових посета Француској, на шта је Макрон узвратио да је то чинио као председник Француске у оквиру устаљених протокола.
У вечерашњој дебати, Ле Пен је, поред осталог, рекла и да се њена партија и она лично не противе исламу, већ радикалном исламизму.
Макрон предлаже проевропску либералну платформу, док се програм Ле Пенове заснива на националистичком манифесту који је дубоко укорењен у евроскептицизму.
Французи ће у недељу 24. априла гласати у другом кругу председничких избора, након што су у првом кругу Макрон и Ле Пенова освојили највећи број гласова, али ниједно од њих двоје није добило натполовичну подршку гласача.
Након што је у првом кругу више од половине бирача гласало или за екстремну десницу или за тврду левицу, анкете показују да је Макроново вођство сада много мање него пре пет година када је Ле Пенову победио освојивши 66,1 одсто гласова.
Према пројекцијама на основу анкета, актуелни председник Француске у другом кругу могао би да освоји између 55,5 и 56,5 одсто гласова.
Кандидат за председника Француске Марин ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
РУСИЈА
Ле Пенова упозорава: Ембарго на увоз руских енергената био би харакири за Европу
Емануел Макрон и Марин Ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
СВЕТ
Макрон и Ле Пенова у другом кругу: Објављени коначни резултати председничких избора у Француској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала