- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Америчка централна банка најављује агресивнију политику: Први потез у мају, берза већ уздрмана

© AP Photo / Richard DrewАмеричка берза
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Председник Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел потврдио је одлучност америчке централне банке да смањи инфлацију, саопштивши да је агресивније повећање њених каматних стопа могуће већ на заседању ФЕД-а следећег месеца, 3. и 4. маја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Рекао бих да ће на столу бити предлог од 50 базних поена на мајском састанку“, рекао је Пауел на панелу одржаном у оквиру пролећног заседања Међународног монетарног фонда у Вашингтону у четвртак, преноси Си-Ен-Би-Си.
Пауелове изјаве у суштини одговарају очекивањима тржишта да ће ФЕД одступити од својих уобичајених повећања референтне камате за 25 базних поена и кренути јаче у обрачун с инфлацијом која је достигла у марту годишњи ниво од 8,5 посто, највиши у последњих више од 40 година.
Према проценама берзанских актера, каматне стопе ФЕД-а на преконоћне позајмице банака и друге врсте задуживања достићи ће до краја године 2,75 процената.
Пауелове изјаве су уздрмале цене акција на Вол Стриту, при чему је индустријски индекс Дау Џонс пао за више од 400 поена, а технолошки Насдак за више од 2,0 одсто.
Приноси на државне дужничке хартије САД су истовремено порасли, достижући ниво од 2,9 посто на референтне 10-годишње обвезнице.
„Наш циљ је да користимо све алате којима располажемо како бисмо вратили усклађеност између потражње и понуде тако да инфлација крене наниже, и да то чинимо без успоравања привреде које би резултирало рецесијом“, рекао је Пауел.
Он је навео да је враћање ценовне стабилности „апсолутно неопходно", јер „економије не функционишу без стабилности цена“.
Такође је оценио да је инфлација у САД можда у марту достигла стварни врхунац, „али ми то не знамо, па нећемо рачунати на то“.
Поред повећања каматних стопа, очекује се да ће ФЕД ускоро почети да смањује количину обвезница које држи. Биланс стања централне банке сада износи близу 9,0 билиона долара, првенствено се састоји од државних обвезница и хипотекарних хартија од вредности, пренео је Танјуг.
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
ЕКОНОМИЈА
„Шок рецесије се приближава“: Упозорење Банке Америке
Новчанице од 100 долара и једна рубља - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Ко губи, а ко добија у економском рату Запада против Русије
Амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Американци у дуговима до гуше – задужени чак 15,6 билиона долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала