- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши председник Хондураса изручен Америци због оптужби за трговину дрогом

© AP Photo / Elmer MartinezИзручење бившег председника Хондураса Хуана Орланда Ернандеса Сједињеним Америчким Државама
Изручење бившег председника Хондураса Хуана Орланда Ернандеса Сједињеним Америчким Државама - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Бивши председник Хондураса Хуан Орландо Ернандес изручен је Сједињеним Америчким Државама по оптужници за трговину дрогом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ернандес је превезен авионом америчке Агенције за борбу против дроге (ДЕА), који је полетео из главног града Хондураса Тегусигалпе у правцу САД.
Ернандес, који је био шеф државе од јануара 2014. до јануара ове године, у авион ДЕА који је слетео у војну базу у Хондурасу, ушао је са лисицама на рукама, наводи АФП.
Полиција у Хондурасу ухапсила је Ернандеса 15. фебруара у његовом дому после захтева владе САД за његовим изручењем због оптужби о трговини дрогом и оружјем.
Ернандес је ухапшен мање од три недеље од напуштања председничке функције после више година оптужби тужилаца САД о наводним везама са трговином дрогом.
Суд у Тегусигалпи одобрио је његово изручење прошлог месеца, док је Врховни суд одбио Ернандесову жалбу на ту одлуку.
Амерички тужиоци у Њујорку тврде да је Ернандес био саучесник свог брата, који је у САД осуђен за трговину дрогом. Тужиоци су током суђења Хуану Антонио Ернандесу, званом Тони, наводили да је политички успон Хуана Орланда Ернандеса подстакнут профитом од дроге.
Амерички тужиоци, између осталог, тврде и да је Ернандесу мито од милион долара нудио познати вођа мексичког Синалоа картела Хоакин Гузман „Ел Чапо“.
Брат бившег председника осуђен је на доживотни затвор због оптужби за трговину дрогом и оружјем у марту 2021. године. Тужилац је рекао да су његови злочини „трговина дрогом коју спонзорише држава“.
Хуан Орландо Ернандез - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
СВЕТ
Бивши председник Хондураса ухапшен на захтев САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала