- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кривокапић позвао Тужилаштво да реагује по кривичној пријави против 46 посланика

© AP Photo / Risto BozovicСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Здравко Кривокапић, премијер Црне Горе, позвао је данас Специјално тужилаштво да, како се наводи у саопштењу премијеровог кабинета, хитно реагује по службеној дужности као и по кривичној пријави против 46 посланика црногорског парламента.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У саопштењу се наводи да су кривичне пријаве против посланика „раније поднете због сумње да су неовлашћеним заказивањем седнице редовног, пролећног заседања Скупштине 28. априла на Цетињу, без одобрења вршиоца дужности председника Скупштине или другог лица надлежног према Пословнику Скупштине и Уставу Црне Горе, „организовали криминалну групу ради извршења кривичних дела самовлашћа, злоупотребе службеног положаја, те кривичних дела против државних органа и Уставног поретка Црне Горе“ због немерљиве штете која може настати по државу и грађане Црне Горе“.
„Имајући у виду да не постоји ни један правни основ заказивања седнице на начин како је то у овом случају урађено, неопходно је да специјални државни тужилац предузме радње из своје надлежности да утврди да ли постоји основ за кривично гоњење. Чини се да смо ових дана сведоци насилног формирања Владе, кршења Пословника Скупштине, Закона и Устава и такво самовлашће мора бити заустављено кроз правни систем. Специјално државно тужилаштво је дужно да што хитније испита основаност поступања, посебно код чињенице да је већ поднета кривична пријава против посланика који на овај начин покушавају да дођу на власт, а неспорно је да постоје околности које указују на то да ће учинити кривично дело које су јавно најавили (уколико одрже седницу)“, стоји у саопштењу.
Даље се позива да Специјално државно тужилаштво поступи у складу са својим овлашћењима и покрене поступак утврђивања законитости таквог поступања, „а самим тим наступање последица по државу“.
„Посебно треба имати у виду и изјаву посланика Рашка Коњевића који потврђује да „можда и чине кривично дело али о томе да одлучују надлежни државни органи“ што додатно наводи у сумњу да је све урађено са предумишљајем и организовано. Напомињемо да Устав и Пословник јасно прописују ко може заказати скупштину и по којој процедури и да због важности питања, и потребе да функционише правна држава неопходно је да се изјасни Специјално државно тужилаштво“, закључује се у саопштењу.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
РЕГИОН
Кривокапић нуди прелазну владу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала