- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија прекида свемирску сарадњу са Европом

© Sputnik / Roscosmos / Уђи у базу фотографијаШетња свемиром руског космонаута
Шетња свемиром руског космонаута - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Русија ће уклонити све европске инструменте са месечевих станица и замениће их ефикасним уређајима домаће производње који ће оживети руску свемирску индустрију која је мировала у време њене сарадње са Европом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Неки елементи које је производила Европска свемирска агенција више неће бити испоручивани Русији, каже за Спутњик директор Института за свемирска истраживања Руске академије наука Лав Зељонски, истичући да руска држава увелико ради на развијању домаћих уређаја које финансира Руска свемирска агенција.

„Наша земља се за сваки случај припремала уколико дође до обустављања сарадње. Због тога смо се мало-по мало трудили да развијемо искључиво наше домаће уређаје“, наглашава он.

Према његовим речима, тренутно је пажња искључиво усмерена на производњу опреме за бушење тла током истраживања месеца.

Ради се пуном паром

Зељонски наглашава да одсуство европских инструмената никако неће утицати на производњу домаћих уређаја, истичући да је Русија већ реализовала сопствени аналог властите опреме за бушење тла током истраживања свемира.
Проучавање тла је изузетно важан задатак. Директно истраживање се може спровести само уз помоћ овакве бушилице“, истиче стручњак.
Како додаје руски космонаут Михаил Корнијенко, Русија има у плану и производњу уређаја за истраживање воде и атмосфере.
Он истиче да је СССР био веома успешан са сопственом опремом у лансирању на Месец, Марс, као и на Венеру и не види проблем зашто би Русију било шта реметило.
„У совјетско време, нисмо зависили ни од кога. Не видим проблем зашто Русија не би могла да има сопствене инструменте. Мислим да би било добро направити опрему која је постојала у време Совјетског Савеза“, наглашава он.

„Наши уређаји ће бити дупло бољи“

Корнијенко објашњава да је Русија сарађивала са Европском свемирском агенцијом искључиво јер се одређени уређаји нису производили у Русији.“Ми смо заказивали од Европе најбоље инструменте како би постигли одличне резултате. Али, наши уређаји ће бити дупло бољи“, наглашава стручњак.
Он истиче да Русија ништа не губи.
„Ми ћемо оживети оне гране свемирске индустрије које су мировале због сарадње са Европљанима и Американцима“, истиче саговорник.
Према његовим речима, Европљани су сами одлучили да обуставе сарадњу са руском државом.
„Због тога, Европске земље и научници неће имати приступ података о истраживању Месеца које су раније имали када смо били у добрим односима“, истиче саговорник.
Подсетимо, због специјалне руске војне операције у циљу демилитаризације и денацификације Украјине, Европска свемирска агенција обуставила је сарадњу са Русијом.
Како је изјавио генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин, уклониће се сви европски апарати са руских месечевих станица и уградити искључиво домаћи уређаји. „Роскосмос“ је напоменуо да обустављање сарадње ЕСА са Русијом неће утицати на време лансирања возила и спровођење њиховог научног програма.
Лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома Восточни - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РУСИЈА
Рогозин: Русија ће 2023. године бити потпуно независна у космосу
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РУСИЈА
Рогозин: Послаћемо на Марс ровер-кентаур са руском мисијом до 2026.
Међународна свемирска станица - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
РУСИЈА
Рогозин: Америка не намерава да укине санкције у космичкој индустрији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала