- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕК одобрила: Европске компаније могу да плаћају гас у рубљама без кршења санкција Москви

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаНовац
Новац - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Eвропска комисија (ЕК) послала је писмо земљама чланицама Европске унији са објашњењем да компаније из ЕУ, при поштовању одређених услова, могу да плаћају руски гас у рубљима, а да то не буде кршење санкција уведених против Москве.
Како преносе медији, ЕК је навела да је могуће уплатити доларе или евре на рачун код неке руске банке са накнадном конверзијом тог новца у рубље. Ова шема искључује могућност блокирања западним земљама плаћања за руски гас.
Европска комисија је нагласила да је ово само њен „савет“ јер нема овлашћење да у тој области нешто забрањује и прописује.
Овим поводом огласио се и заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекавши да Русија цени доследност и принципијелност „европских партнера“.

„Европска комисија је допустила плаћање гаса у рубљама. Ми ценимо доследност и принципијелност наших европских партнера“.

Такође је прокоментарисао и оцену Међународног монетарног фонда да ЕУ без руског гаса неће издржати дуже од шест месеци, рекавши: „Ако ћемо озбиљно – неће издржати ни недељу дана“.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
РУСИЈА
Шолц: Ембарго на руски гас неће донети мир Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала