00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како да разликујете добре и лоше адитиве

CC0 / / Нездрава храна – илустрација
Нездрава храна – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Нема потребе да се плашите адитива, али треба разликовати оне лоше од потпуно безбедних. Решење је у умерености уноса прерађених производа и окретању поузданим произвођачима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Врло је важно да се храна сачува од кварења и да дуже траје. Тако се со, сирће и низ других супстанци биљног порекла сматрају првобитним адитивима. Кухињска со је била први адитив, а данас их има далеко више, па нам је понекад тешко да раздвојимо здраве од нездравих, неопходне од непотребних.
Многи људи виде адитиве за храну као велику претњу. Међутим, у смислу ризика по здравље, адитиви за храну би се нашли на крају линије, након микроорганизама који се преносе храном (као што је салмонела), неодговарајуће хигијене и загађивача животне средине, као и токсина који се јављају у природи.

Врсте адитива за храну

Средства против згрушавања – спречавају да састојци постану грудвице.
Антиоксиданси – спречавају да храна оксидира или ужегли.
Вештачки заслађивачи – повећавају слаткоћу.
Емулгатори – спречавају згрушавање масти.
Киселине у храни – одржавајте одговарајући ниво киселине.
Боје – побољшајте или додајте боју.
Овлаживачи – одржавају храну влажном.
Ароме – додајте укус.
Појачивачи укуса – повећавају снагу укуса.
Средства за печење – одржавају уједначену аерацију гасова у храни.
Минералне соли – побољшавају текстуру и укус.
Конзерванси – спречавају микробе да се размножавају и покваре храну.
Згушњивачи и биљне гуме – побољшавају текстуру и конзистенцију.
Стабилизатори и средства за учвршћивање – одржавају равномерну дисперзију хране.
Третман брашном – побољшава квалитет печења.
Средство за застакљивање – побољшава изглед и може заштитити храну.
Средства за желирање – мењају текстуру хране кроз формирање гела.
Погонска средства – помажу у избацивању хране из контејнера.
Средства за дизање – повећавају запремину хране употребом гасова.
Средства за повећање запремине – повећавају запремину хране без великих промена њене расположиве енергије.

Адитиви за храну и прерађена храна

Постоји уобичајена заблуда да прерађена храна аутоматски садржи адитиве за храну. Храна као што је дуготрајно млеко, конзервисана храна и смрзнута храна се прерађује, али ниједној од њих нису потребне додатне хемикалије. Ако нисте сигурни да ли производ садржи адитив, проверите налепницу.

Неки адитиви за храну могу изазвати реакције

За већину људи адитиви не представљају проблем. Међутим, једна студија показала је да од 50 од 400 тренутно одобрених адитива у Аустралији је повезано са нежељеним реакцијама код неких људи. Неки адитиви за храну чешће од других изазивају реакције код осетљивих људи, преноси портал Новости Магазин.
Често су адитиви којима се намирницама даје тржишни квалитет, као што је боја, ти који најчешће изазивају алергијске реакције. Неке од ових преосетљивих реакција укључују: поремећаје варења, когнитивне поремећаје, проблеме са дисањем и проблеме са кожом.
Адитиви који могу узроковати проблеме неким људима укључују:
Појачиваче укуса – мононатријум глутамат (MSG) 621
Прехрамбене боје – тартразин 102; жута 2Г107; sunset iellov FCF110; кошенин 120
Конзерванси – бензоати 210, 211, 212, 213; нитрати 249, 250, 251, 252; сулфити 220, 221, 222, 223, 224, 225 и 228
Вештачки заслађивач – аспартам 951.
Храна у фрижидеру - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
ДРУШТВО
Какве везе хормони имају са исхраном и како да не будемо увек гладни
Лекови (илустрација) - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
ДРУШТВО
Aдитив који уносимо већ пола века забрањен као штетан, али у лековима ће остати још неко време
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2019
Не трошите новац на додатке исхрани и витамине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала