- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија шири програм за подршку приватним инвестицијама на Арктику

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаЧекање Прве зоре након поларне ноћи у Мурманску
Чекање Прве зоре након поларне ноћи у Мурманску - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Влада Русије планира проширење програма за подршку приватним инвестицијама на Арктику. Предузетници ће имати право на пореске олакшице и повољне кредите за развој нових пројеката који ће компанијама дати подстицај за отварање нових радних места, као и за просперитет региона.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Премијер Русије Михаил Мишустин је на састанку са потпредседницима владе прецизирао да ће предузетници моћи да конкуришу за добијање повољног кредита за пројекат који ће обезбедити најмање 250 радних места уз обавезан услов да буде готов у предвиђеном року.
Мишустин прецизира да ће за те намене држава издвојити око 30 милијарди рубаља.
„Надамо се да ће нова мера помоћи компанијама да не прекину своје инвестиционе планове на овим територијама, а основана предузећа моћи ће да обезбеде више од 30.000 нових радних места“, додао је Мишустин.
Како објашњава за Спутњик економиста Игор Диденко, проблем Арктика је у томе што има малу густину насељености и овде су прилично тешки услови за пословање због климатских услова.
„Арктик је тешко приступачан регион. Многи људи одлучују да оду одавде. Зато је добро да предузећа добију додатне подстицаје за развој туризма у арктичким регионима“, сматра он. Стручњак наглашава да ће програм дати подстицај за отварање нових радних места и тиме омогућити да становници не напуштају ову територију.

Арктик за Русију има посебну важност

Експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев објашњава да овај програм и Арктик имају посебан значај за Русију.
"На Артику се пре свега налазе велика налазишта угља и нафте, специфично тло, а туда води и изузетно кратак пут од Азије до Европе“, констатује саговорник.
Он објашњава да држава гарантује одређени профит приватним инвестицијама због тога што жели да руска предузећа наставе да се развијају на овој територији. Предузетници који одлуче да не затворе компаније и наставе са пројектима, имаће права на повлашћене кредите, субвенције, повећане пензије и веће плате.

Подстрек за развој земље

Бељајев сматра да ће програм помоћи људима да живе у повољнијим условима него до сада.
„Арктик није био довољно развијен и овде није било много посла. Због тога су Руси одлазили у друге градове и регионе. Кад програм почне да функционише, они ће добити мотивацију и пожелеће да се врате својим кућама“, истиче он.
Према његовим речима, задатак програма није само проширење производње, већ и друштвено-културни развој.
„Надамо се да ће овај програм дати подстрек за развој наше земље, као и могућност да људи и овде живе у максимално повољним условима“, наглашава саговорник, који је уверен да ће се временом програм ширити на све више територија и области деловања.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је прошле недеље наложио да се размотри питање ширења погодности које користе становници арктичке зоне у Русији за пројекте компанија које тамо већ послују с циљем повећања њихових капацитета.
Президент РФ Владимир Путин на встрече с работниками космодрома Восточный в сборочном цехе ракеты-носителя - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
Путин: Арктик простор за сарадњу а не за геополитичке игре
Јагма за арктичким хектаром - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РУСИЈА
„Арктички хектар“ — подстицај за економски развој руског Севера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала