- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Припадници Народне милиције ДНР поред борбеног возила пешадије БТР-82А у Маријупољу - Sputnik Србија

УЖИВО На удару украјинске војске више насеља у ДНР, Кијев спрема провокације

Пратите нас
У Маријупољу, који је прешао у руке снага ДНР, стање је нормализовано, а према наводима руског Министарства одбране, грађани могу слободно да се крећу улицама. Украјинске снаге се тренутно налазе само у фабрици „Азовстаљ“. Такође, руска војска преузела је контролу над арсеналом украјинских снага у Харковској области.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:41 23.04.2022
Манастири Великог Новгорода - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РУСИЈА
РПЦ: И даље стижу информације да се на ускршњу ноћ спремају провокације у Украјини
21:41 23.04.2022
Припадници Народне милиције ДНР у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РУСИЈА
Русија: Кијев планира низ провокација, неке и уз помоћ Британаца
21:12 23.04.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да Кијев није спреман на деблокаду Маријупоља војним средствима.
„Да ли смо сада спремни да деблокирамо Маријупољ... Када је реч о војној деблокади, сада нисмо спремни“, рекао је он на прес конференцији.
Навео је и да Украјина ради на одговору на руски предлог о регулисању ситуације.
Подсетимо, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да је Москва предала Украјини нацрт документа са јасним формулацијама и да је сада лопта у рукама Кијева. Зеленски је тада рекао да није видео руски документ.
Кијев: Долазе Остин и Блинкен
Зеленски је рекао и да сутра очекује да у Кијев дођу амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране Лојд Остин, а да ће један од тема разговора бити испорука оружја.
У Вашингтону нису то коментарисали.
18:10 23.04.2022
Украјинске снаге пуцају на више места у ДНР. На удару су Макејевка, Јасиновата, Старомихајловка.
18:06 23.04.2022
Из правца Украјине гађан је гранични пункт у Курској области (на територији Русије), саопштио је губернатор те области Роман Старовојт.

„Из Украјине је пуцано из минобацача на гранични пункт у Курској области. Као последица тога избио је пожар у једном објекту Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор“, навео је губернатор у поруци на Телеграм каналу.

Нико није повређен, а војска и граничари држе ситуацију под контролом.
17:13 23.04.2022
Немачки одбрамбени концерн „Рајнметал“ поднео је званични захтев влади да одобри продају 100 борбених возила пешадије тима „Мардер“ Украјини, пише „Велт“.
У случају да добије дозволу, концерн је спреман да у „најкраћем року“ изврши продају технике, а прва испорука могла би да уследи за неколико недеља.
У чланку се не прецизира када би влада могла да донесе одлуку.
Испорука би се вршила у три етапе: 20 возила би могло да буде испоручено у року од шест недеља, још 25 за шест месеци и преосталих 55 за годину дана.
Предвиђена је и испорука милион и по комада муниције у вредности од 42,6 милиона евра, а особље концерна би организовало обуку за промену технике.
Директор концерна Армин Папергер је недавно изјавио и да су спремни да Кијеву испоруче 50 тенкова „Леопард 1“ и до 60 возила типа „Мардер“.
Подсетимо, немачки канцелар Олаф Шолц је ове недеље истакао да су могућности за слање оружја Украјини из залиха Бундесвера практично исцрпљене и да власти раде са концернима из одбрамбеног сектора на даљим испорукама.
16:38 23.04.2022
Током ускршње ноћи у целој Украјини ће на снази бити полицијски час, саопштио је заменик шефа администрације председника Украјине Кирил Тимошенко.
„Остајемо у кућама из безбедносних разлога. Данас од 18 сати до пет сати ујутро трајаће полицијски час. У Доњецкој, Запорошкој, Луганској, Николајевској, Харковској и Херсонској области неће бити могуће кретање грађана“, рекао је Тимошенко.
У осталим регионима полицијски час ће почети у 23 сата.
15:57 23.04.2022
15:47 23.04.2022
Украјински екстремисти отворили су ватру из минобацача са подручја фабрике „Азовстаљ“ на место окупљања грађана Маријупоља који су желели да напусте град и тако спречили њихову евакуацију. Жртава, срећом, није било, наводи се у саопштењу представника Народне милиције ДНР Едуарда Басурина.
Украјински вице-премијер Ирина Верешчук раније је изјавила да је за данас планирана евакуација жена и деце из Маријупоља. Евакуација је требало да почне у 12 сати по локалном времену.
Руска страна је, наводи Басурин, отворила хуманитарни коридор али су екстремисти спречили акцију.
Напорима руске војске сви окупљени грађани су склоњени и спречене су жртве.
15:26 23.04.2022
АП: Искључивање Русије из Г20 мало вероватно
Искључивање Русије из Г20 због операције руске војске у Украјини мало је вероватно, пише америчка агенција АП, наводећи да се томе противи више држава.
За такву одлуку потребна је једногласна одлука држава-чланица а сагласности, судећи по свему, нема, наводи агенција.
„То се чини све мање вероватним јер је неколико држава, међу њима Кина, Бразил и Јужна Африка, јасно ставило до знања да ће подржати чланство Русије у Г20“, наводи се у чланку.
Подсетимо, представници неки држава, укључујући министра финансија САД Џенет Јелен, напустили су састанак Г20 у Вашингтону током иступања руског министра финансија.
Министар финансија Канаде Христа Фриланд и председник Европске централне банке Кристин Лагард су на друштвеним мрежама објавили снимке на којима се види како са још неколико званичника из САД и Украјине стоје у холу.
Уз снимке стоји и порука да су „Канада и низ њихових демократских партнера напустили пленарно заседање Г20 када је руска страна требало да почне своје обраћање“.
15:07 23.04.2022
Пољска је предала Украјини наоружање у вредности која премашује 1,6 милијарди долара, изјавио је портпарол Владе Пољске Пјотр Милер.
Раније су пољске власти саопштиле да Украјини испоручују различито наоружање, међу којима су минобацачи, дронови и муниција.
14:16 23.04.2022
Украјинска војска је лансирала осам пројектила калибра 122 милиметра на Петровски рејон Доњецка, саопштило је представништво Доњецке народне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и прекид ватре.
Поред тога, гранатирана је и Пантелејмоновка пројектилима великог калибра, док су на Горловку бачене три мине калибра 120 милиметара.
14:16 23.04.2022
13:43 23.04.2022
Руска војска има довољно и снаге и средстава како би спречила провокације Запада употребом оружја за масовно уништење у Украјини, изјавио је Спутњику потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов.

„Опасност је изузетно велика, али је мало наде за објективност међународних посматрача, јер су Американци одлично научили да манипулишу овом врстом мисије у своју корист. Морамо се ослонити само на себе“, навео је политичар.

Раније су у Министарству одбране Русије саопштили, да САД припремају провокације како би оптужиле руску војску за примену хемијског, биолошког или тактичког нуклеарног наоружања у Украјини.
13:41 23.04.2022
12:43 23.04.2022
Страни инструктори, било да је реч о пољским, британским, америчким, канадским или било којим другим, већ одавно украјинске неонацистичке борце „воде на испашу“, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Штавише, како је рекла, ти „инструктори“ заправо и нису збиља инструктори, већ представници специјалних служби земаља НАТО.
Она је такође прокоментарисала и изјаву бившег пољског команданта Валдемара Скшипчака који је оптужио британског премијера Бориса Џонсона за изношење у јавност тајне информације о томе да је Велика Британија у западну Украјину послала екипу САС-а.

„Нема ту никакве тајне већ одавно. Пољски, британски, амерички, канадски и остали `инструктори` већ одавно на испашу воде припаднике неонацистичких батаљона. И то нису никакви инструктори, већ специјалне службе земаља НАТО. Њих није само на десетине, већ на стотине и хиљаде. Ако ћемо ствари назвати својим именом, они заправо управљају борбеним дејствима у Украјини“, написала је Захарова на Телеграму.

11:49 23.04.2022
Америка припремала провокацију против Русије, ај едан од сценарија био је да се оружје за масовно уништење примени на фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу, међутим, одлука руског лидера Владимира Путина да се обустави јуриш на фабрику је те планове покварио.
Војници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РУСИЈА
Пропала провокација Вашингтона: Путинова одлука пореметила планове Американаца
10:13 23.04.2022
Ударни хеликоптер Ми-28 Ваздушно-космичких снага Русије током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије: Током ноћи оборена три украјинска хеликоптера Ми-8 и авион Су-25
10:10 23.04.2022
Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РУСИЈА
Јавне личности упутиле отворено писмо Шолцу: Престаните да наоружавате Украјину
09:28 23.04.2022
Украјинска војска је за 24 сата 26 пута гранатирала територију Доњецке Народне Републике (ДНР) испаливши 175 јединица различите муниције, саопштио је представник ДНР-а у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
Гранатирање је извршено из вишецевног бацача ракета „Град“, из наоружања калибра 122, 120 и 82 милиметра, као и из других типова оружја. Гранатиран је Петровски, Кујбишевски, Кијевски, Кировски рејон Доњецка, село Зајцево поред Горловке, Железнаја балка, Доломитноје, Озерјановка, Јасиноватаја и Луганскоје.
У гранатирању је оштећено 12 кућа у Петровском рејону Доњецка, Луганском, Јасиновати и Зајцеву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала