Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одржана јутарња васкршња литургија у Храму Светог Саве /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСлужење васкршње литургије у Храму Светог Саве у Београду
Служење васкршње литургије у Храму Светог Саве у Београду - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
У Храму Светог Саве одржана је јутарња васкршња литургија коју је служио епископ марчански Сава у присуству великог броја православних верника.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Православни хришћани обележавају васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу.
Протојереј Драган Шовљански у васкршњој посланици честитао је верницима најрадоснији хришћански празник и позвао све да буду окренути љубави и миру.
„Будимо окренути љубави, драга децо духовна, јер нас на то упућује глас самог анђела над празним гробом Христовим: ‘Што тражите живога међу мртвима? Није овде, него устаде!‘. Негујемо сазнање да је наше живљење на небесима. Чувајмо се привидне сигурности глобалног мравињака који нас жели учинити безличним притвореницима самодовољности“, поручио је Шовљански.
Он се осврнуо на руско-украјинску кризу и изразио наду да ће убрзо доћи до њеног окончања, те да ће међу народом завладати слога и мир.
„Стога се Васкрслом Господу молимо да се што пре и безусловно успостави мир, престане страдање и да се сви избегли врате у своје домове. Сваки рат, било где, производи само губитке и пораз је људског достојанства, пораз је и срамота сваког човека као иконе Божје“, навео је протојереј.
Протојереј је рекао да су здравствени радници протеклих месеци показали љубав према Богу и отаџбини, служећи народу за време пандемије вируса корона.
„Гледајући на светитеље Цркве Христове и угледајући се на свете претке, они су ходили и ходе путем христоподних врлина, путем љубави која све у себи садржи и осмишљава“, казао је протојереј.
Додао је да се у васкршњој радости са „особитом пастирском бригом и одговорношћу“ упућују молитве свим православним Србима где год да живе, а посебно онима на Косову и Метохији, нашој духовној и националној колевци.
„Нека сваки православни дом буде обасјан светлошћу Васкрслога Христа. Срећан вам и Богом благословен овај дан у који смо се родили за живот вечни! Са овим жељама и молитвама Васкрсломе Христу желимо вам свако истинско добро и поздрављамо вас најрадоснијим поздравом – Христос васкрсе – Ваистуину Васкрсе!“, поручио је протојереј.
На литургији су присуствовали, између осталих, заменик градоначелника Београда Горан Весић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић и други.
Патријарх Порфирије поручио је на поноћној васкршњој литургији, у Храму Светог Саве, да са Васкрсењем Христовим последњу реч више немају тама и зло и пожелео у име СПЦ мир, љубав и живот свој нашој браћи где год да се налазе, као и читавом свету.
Правопис - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
ДРУШТВО
Шта је правилно: Ускрс, Васкрс или Воскрес?
Патријарх Кирил служи ускршњу литургију - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РУСИЈА
Благодатни огањ у Храму Христа Спаситеља, патријарх Кирил служиo Васкршњу литургију /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала