Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Благо краља Милутина: Потрага за златом у српском селу

CC BY 2.0 / Flickr/Greg Simenoff / Ковчег са благом
Ковчег са благом - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
Село Штава на административној линији са Косовом и Метохијом све је привлачније туристима, али и трагачима за „закопаним златом“ краља Милутина који је овде имао своје дворе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Милисав Томић из села Штава каже да је будаком прокопао брда и долине, места покрај рудника и река како би нашао злато. Као дете слушао је приче како га овде у изобиљу има.

„Већ 50 година како копам злато нигде нисам ископао. Кажу да га има по брдима, али треба га наћи", рекао је Милисав Томић из села Штава.

Његове комшије нерадо говоре о копачима злата, али верују народном предању по коме напуштена рударска окна крију благо краља Милутина и златну жицу.
„Чули смо да има злата и повремено виђамо неке људе који долазе. Пре пар година из оног брда је ишао неки жути поток. Долазили су неки и испитивали, претпостављали су да је то неки део злата“, рекао је Вукашин Милетић из села Штава.
На овом подручју откривени су трагови 215 топионица у којима се топила руда гвожђа, олова, сребра и злата.
„Овде је било разних руда, могуће је и златне руде, о чему сведоче данас топоними, као што су Златна чука или Златна река које можемо наћи у околини Луковске бање који сасвим сигурно сведоче о јаком рударству у прошлости“, истакао је Милан Савић, археолог.
Овај крај процват је доживео за време владавине краља Милутина, који је у оближњој Луковској бањи имао летњиковац, а у Штави цркву.
Од Куршумлије преко Копаоника, а даље до мора пролазио је главни трговачки пут који је спајао исток и запад, преноси РТС.
Људи овде сада живе углавном од пољопривреде, али шансу виде и у туризму, јер се надају да ће искористити благодети које им природа дарује уз богато историјско наслеђе.
Сребрни новчићи - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Јазавац у пећини ископао благо старих Римљана, археолози одушевљени открићем
Ковчег са благом - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2020
Истина или мит: Четничко злато и српска љута усред Трећег рајха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала