https://sputnikportal.rs/20220425/rod-desetkovan-zbog-mraza-cena-jagoda-ide-i-do-600-dinara-1136785444.html
Род десеткован због мраза, цена јагода иде и до 600 динара
Род десеткован због мраза, цена јагода иде и до 600 динара
Sputnik Србија
После прескупих грчких јагода на тезге српских пијаца стигле су коначно и домаће. Код Драгана Јовановића из села Загорица код Тополе због неповољних временских... 25.04.2022, Sputnik Србија
2022-04-25T22:50+0200
2022-04-25T22:50+0200
2022-04-25T22:50+0200
србија – економија
привреда и пољопривреда
економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/19/1136785653_0:99:1921:1179_1920x0_80_0_0_11d77a9339e77a33f8319a978f39c546.jpg
„Мраз је већ скинуо један род, до сада је већ требало да буде убрано око 60 килограма али због ниских температура то је отишло у неповрат. Сада, кад се време стабилизовало, све иде по плану. Домаће јагоде су никад укусније и крупније“, рекао је Јовановић за РИНУ.Он додаје да и ове године има необичан начин продаје и непосредан однос са купцима који се показао као пун погодак.Ипак, цена првих српских јагода дупло је виша него прошле године. Док је пре требало да издвојите око 300, сада је то број који се креће између 500 и 600 динара по килограму. Пад цене очекује се кад на продају осим ових из пластеника, стигну плодови из засада смештених на отвореном.„Њихова берба ће бити за неких десет до 15 дана, квалитет тих јагода још је већи. Имају појачану арому у односу на ове из пластеника јер су биле окупане сунцем. Јагода је изузетно исплатива, јер захтева мала улагања. На имању имамо доста животиња и као прихрану користимо стајњак, и заливамо их. Хемијска третирања су минимална“, објашњава Јовановић.Воћар из Тополе претежно узгаја сорту клери, која даје мање рода али бољег квалитета. Осим пластеника у башти има посађено око 1.000 такозваних живића.„На сваком живићу треба да роди око 500 грама, ако роди и 300 биће задовољавајуће. За следећу годину ћу размножити и расадити још јер нема неког великог посла, а може и да се заради“, напомиње Јовановић.Клери је италијанска сорта јагоде веома популарна у Србији, првенствено због врло раног сазревања и атрактивног плода. Принос може да варира од 600 до 900 грама по бокору. Склона је двородности и добро се прилагођава различитим системима гајења. Развија средње крупан до крупан плод, издужено конусног и правилног облика, преноси „Блиц бизнис“.
https://sputnikportal.rs/20220406/kilogram-jagoda-700-dinara-domace-voce-uskoro-stize-na-tezge-proizvodjaci-predvidjaju-paprenu-cenu-1136204858.html
https://sputnikportal.rs/20220415/u-eu-smanjena-potraznja-za-jagodicastim-vocem-iz-srbije-cene-padaju-1136494808.html
https://sputnikportal.rs/20220423/luksuzna-srpska-malina-kriza-menja-evropske-navike-1136726571.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/19/1136785653_104:0:1809:1279_1920x0_80_0_0_939fd8703c0453fab34dd580d924532d.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија – економија, привреда и пољопривреда
србија – економија, привреда и пољопривреда
Род десеткован због мраза, цена јагода иде и до 600 динара
После прескупих грчких јагода на тезге српских пијаца стигле су коначно и домаће. Код Драгана Јовановића из села Загорица код Тополе због неповољних временских услова први род црвених плодова из пластеника стигао је са малим закашњењем, али је имајући у виду квалитет и количину, како каже, вредело чекати.
„Мраз је већ скинуо један род, до сада је већ требало да буде убрано око 60 килограма али због ниских температура то је отишло у неповрат. Сада, кад се време стабилизовало, све иде по плану. Домаће јагоде су никад укусније и крупније“, рекао је Јовановић за РИНУ.
Он додаје да и ове године има необичан начин продаје и непосредан однос са купцима који се показао као пун погодак.
„Јагоде не носим на пијацу, већ сви они који желе оне домаће, непрскане дођу код мене у пластеник или башту и могу да уберу колико желе и плате колико желе. Наши људи су широке руке и често на тај начин зарадим више него што бих зарадио да имам стриктну цену по килограму“, прича Јовановић.
Ипак, цена првих српских јагода дупло је виша него прошле године. Док је пре требало да издвојите око 300, сада је то број који се креће између 500 и 600 динара по килограму. Пад цене очекује се кад на продају осим ових из пластеника, стигну плодови из засада смештених на отвореном.
„Њихова берба ће бити за неких десет до 15 дана, квалитет тих јагода још је већи. Имају појачану арому у односу на ове из пластеника јер су биле окупане сунцем. Јагода је изузетно исплатива, јер захтева мала улагања. На имању имамо доста животиња и као прихрану користимо стајњак, и заливамо их. Хемијска третирања су минимална“, објашњава Јовановић.
Воћар из Тополе претежно узгаја сорту клери, која даје мање рода али бољег квалитета. Осим пластеника у башти има посађено око 1.000 такозваних живића.
„На сваком живићу треба да роди око 500 грама, ако роди и 300 биће задовољавајуће. За следећу годину ћу размножити и расадити још јер нема неког великог посла, а може и да се заради“, напомиње Јовановић.
Клери је италијанска сорта јагоде веома популарна у Србији, првенствено због врло раног сазревања и атрактивног плода. Принос може да варира од 600 до 900 грама по бокору. Склона је двородности и добро се прилагођава различитим системима гајења. Развија средње крупан до крупан плод, издужено конусног и правилног облика,
преноси „Блиц бизнис“.