- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изетбеговић: СДА бојкотовала, предлог ХДЗ-а накарадан

© Tanjug / Зоран ЖестићБакир Изетбеговић у Мостару 6. фебруара 2018.
Бакир Изетбеговић у Мостару 6. фебруара 2018. - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Председник СДА и заменик председавајућег Дома народа Парламента БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је та странка одлучила да не присуствује данашњој хитној седници Дома народа Парламентарне скупштине (ПС), на којој је требало да буду разматране измене Изборног закона, како би „спречила усвајање, накарадног закона“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Хитна седница Дома народа није одржана због недостатка кворума, јер су делегати СДА одлучили да не присуствују.
Изетбеговић је, након што је отказана за данас најављена седница на којој је по хитном поступку требало да буду размотрене измене Изборног закона које је предложио председник ХДЗ-а и председавајући Дома народа Драган Човић, рекао да је од Човића тражио да откаже седницу.
Према оцени Бакира Изетбеговића, предлог закона је неуставан и у колизији са Уставом Федерације БиХ, преноси Танјуг. Говорећи о томе зашто су му предложене измене и допуне неприхватљиве, навео је и то што их није разматрала Интерресорна група за Изборни закон при Парламенту БиХ.
Изетбеговић сматра да би се, да је закон усвојио Дом народа, закомпликовало питање усвајања измена и допуна Изборног закона сутра у Заступничком дому, а који се односе на интегритет избора.
ХДЗ је, између осталог, предложио да члан Председништва БиХ из реда Хрвата буде биран међу хрватским кандидатима, по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона и то Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском, Западнохерцеговачком, Ливањском и Посавском кантону.
Драган Човић је накнадно у изјави новинарима оптужио СДА да је „стварни генератор кризе у БиХ“.
„Јасно је, блокада институција добија нову форму од оних који су се клели у институције и друге оптуживали за то“, казао је Човић. Он је додао да је стварни циљ владајуће бошњачке странке да се задржи статус кво у земљи што је и довело до неуспеха вишемјесечних преговора о изменама изборног закона који су раније вођени, пренео је „Јутарњи лист“.
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
СРБИЈА
Додик: Нема раскола између Вучића и мене али бих волео да Београд не помиње – високог представника
Бакир Изетбеговић у Мостару 6. фебруара 2018. - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
РЕГИОН
Изетбеговић: Административна реорганизација Босне – кршење Дејтона
Драган Човић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
РЕГИОН
„Рушилачки потез СДА, Хрвате би да сведу на националну мањину“: Човић о пропасти преговора у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала