- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Подигнута оптужница за ратни злочин у Добровољачкој

© AP Photo / Amel Emric)Паљење свећа погинулим војницима у Добровољачкој у Сарајеву
Паљење свећа погинулим војницима у Добровољачкој у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу због сумње на ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године, изјавио је портпарол те правосудне институције Борис Грубешић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Грубешић је за Срну рекао да ће сутра јавности бити представљено више детаља о оптужници.
Истрагом, која је други пут отворена 2018. године, обухваћено је 11 особа. Међу њима су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Јусуф Пушина и Емир Швракић.
Истрага о догађајима у Добровољачкој улици је обустављена 17. јануара 2012. године, али је отворена поново због сумње да је почињен ратни злочин. Тада је истрагом било обухваћено 14 особа, међу којима и генерал тзв. Армије РБиХ Јован Дивјак.
Оптужница се односи на 3. мај 1992. године, када је у тадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву нападнута колона ЈНА и када је убијено седам војника, више од 20 рањено, 207 заробљено и били су изложени физичкој тортури.
Другог и 3. маја 1992. године убијена су укупно 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала