- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Политичко надгорњавање“: Да ли је Бугарска преко Пољске доставила Украјини 600.000 муниције?

© Sputnik / Кирилл БрагаОружје
Оружје - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Извоз бугарског оружја је повећан три пута за последња два месеца, изјавио је посланик бивше владајуће партије ГЕРБ, заменик шефа парламентарне Комисије за одбрану Христо Гаџев и додао да се највероватније део овог наоружања нашао и на територији Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Гаџев је позвао актуелну владу да престане да „изражава лицемерје“ на тему испорука наоружања Украјини. Подсетио је да је премијер, министар економије Корнелија Нинова више пута изјављивала да Бугарска од 2015. године не продаје оружје ни Украјини ни Русији. Она је такође и категорички иступила против војне помоћи Украјини.
Према његовим речима, почетком априла је међуагенцијска комисија, коју предводи Нинова, одобрила уговор о продаји 600.000 граната које су извезене пољској компанију. Наоружање је испоручено украјинским транспортним авионом до границе Пољске са Украјином, тврди Гаџев. Он је истакао да је Бугарска била велики произвођач муниције за земље бившег Варшавског споразума и наставља да то буде.
„Према документима, крајњи корисник је пољска компанија. Држава Бугарска ради по закону и по правилима, ако неко сумња ко је крајњи корисник, увек може да захтева додатну проверу или може да одустане од од извоза“, изјавио је посланик бугарској телевизији „Нова“.
Политичар сматра да се влада Кирила Петкова „понаша као лешинар“ када је реч о патњама Украјине.
„Зато што влада Бугарске продаје, или боље речено, фаворизује склапање уговора о продаји, али не и испоруку система који су потребни Украјини или друге врсте војне помоћи која се налази у складишту у Бугарској, а која се може одмах испоручити Украјини. То је био један од задатака посете украјинског министра иностраних послова Дмитрија Кулебе Бугарској прошле недеље, јер ми, уместо да пружамо и помажемо бесплатно, то радимо за новац“, навео је Гаџев.
Премијер Корнелија Нинова, коментаришући оптужбе партије ГЕРБ, изјавила је да је реч о претпоставкама, а не о реалним документима који би могли то да потврде.

„Последњих неколико дана су изречене само измишљотине на тему трговине оружјем. Они говоре о томе о чему не знају ништа. Знам какав је циљ, посебно партије ГЕРБ. Они желе да смене актуелну Владу, желе да Влада падне, виде извршење овог циља у снабдевању оружјем. Желе да се врате на власт“, изјавила је Нинова „Бугарској националној телевизији“.

Телевизија „Нова“ је, притом, појаснила да је бугарска компанија, о којој је говорио посланик Гаџев, компанија „Булкомерс“. У компанији су појаснили да се они баве извозом оружја од 2015. године и редовно добијају одређена одобрења, али су демантовали информације да је почетком априла партија муниције била намењена Украјини. Крајња тачка испоруке била је Варшава, саопштила је компанија и сугерисала да је постала жртва „политичких пуцњева“.
Муниција за аутоматску пушку - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
„Суманута кампања“: Бугарски премијер критикован због позива за донацију плата за оружје Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала