- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Придњестровље: Трагови терористичких напада воде у Украјину

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Лидер непризнате Придњестровске Молдавске Републике Вадим Красносељски изјавио је да трагови преступника, који су извели терористичке нападе у републици, воде у Украјину.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Према првим резултатима хитних оперативних и истражних радњи, трагови ових напада воде у Украјину. Претпостављам да они који су организовали овај напад имају за циљ да увуку Придњестровље у сукоб“, наводи се у саопштењу Красносељског.

Он је позвао Кијев да „истражи чињенице о илегалном кретању одређених борбених група и њиховом извођењу терористичких напада“ на територији непризнате републике.
Красносељски се такође обратио руководству Молдавије, апелујући да не наседају на провокације.

„Не наседајте на провокације, не дозволите да увуку Молдавију у агресију против Придњестровља“, написао је лидер на Телеграму.

Он је подсетио на преговоре о придњестровском решењу и додао да се „ни у ком случају не сме дозволити никаква агресија која би могла да постане пролог великог рата“.
Јуче је, према прелиминарним подацима МУП-а непризнате Придњестровске Молдавске Републике, на зграду Министарства државне безбедности ПМР у Тираспољу, испаљено неколико граната из ручног противтенковског бацача. Како је потврђено из министарства, на згради су разбијени прозори на горњим спратовима, а околину су оградили полицајци. У нападу није било настрадалих.
Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.
Руски мировњаци који се налазе у републици обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности. Поред тога, они чувају складишта са 20.000 тона муниције у Колбасну које је ту пребачено након повлачења совјетских снага из европских држава.
Напад у престоници Придњестровља Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Лидер Придњестровља: Три терористичка напада, уведен „црвени“ ниво опасности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала