- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Нови услови плаћања гаса - одговор на крађу златних резерви

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Кремљ одбацује оптужбе шефа Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о руској уцени због преласка на плаћање гаса у рубљама и категорички се не слаже с таквим тврдњама: то је одговор на крађу златних и девизних резерви, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Раније је шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен назвала саопштење „Гаспрома“ o обустави испоруке гаса неким земљама покушајем уцењивања, додавши да је Европска унија спремна за такав сценарио и да планира да одговори на њега.

„Ово није уцена, Русија је била и остаје поуздани добављач енергената својим корисницима и Русија ће се придржавати својих уговорних обавеза“, истакао је портпарол Кремља.

Песков је, такође, подсетио да су услови нове методе плаћања утврђени указом руског председника Владимира Путина и да је неопходност преласка на нови метод изазвана потезима непријатељских земаља у области привреде и финансијског сектора, који су без преседана.

„Ова неопходност диктирана је тиме што су нам блокирали, односно, једноставно речено, украли прилично значајну суму наших резерви и све то је захтевало прелазак на нов систем плаћања. Због тога се не ради ни о каквој уцени, а о свим тим новим појединостима купци су благовремено обавештени. Зато се категорички не слажемо с таквим оптужбама“, додао је Песков.

Нови услови плаћања не значе и нову цену гаса

Руски званичник је, такође, прецизирао да се за купце руског гаса приликом преласка на плаћање у рубљама, заправо, ништа не мења и да нема говора о губицима и промени цене.
„За наше купце се, заправо, ништа не мења. Једини нови захтев је да се отворе два нова рачуна у ‘Гаспромбанци’. Због тога овде нема ни говора о било каквим додатним потешкоћама или некаквим губицима, промени цене, која се може јавити, на пример, услед разлике у курсу“, објаснио је Песков.
Како је још додао, плаћање у зависности од конвертовања никако не утиче на цену, то је било посебно договорено.
Он је потврдио да ће се у случајевима када земље одбију да плате гас у рубљама, примењивати одредбе указа руског председника Владимира Путина.
Истовремено, како је закључио, плаћање у рубљама биће основа за обнављање испорука гаса из Русије.

Земље које одбијају да плате у рубљама, наносе штету само својим пореским обвезницима

Портпарол Кремља закључио је да неке европске земље које одбијају да гас плате у рубљама желе да казне Русију, без обзира на штету коју тиме наносе својим пореским обвезницима.
Како је још оценио, Русија је рачунала и предвидела ризике од пада прихода у случају да европске земље одустану од испорука руског плавог горива.
„Наравно, све је прорачунато, сви ризици су предвиђени и предузете су неопходне мере“, рекао је Песков, одговарајући на питање да ли је руски буџет спреман на губитке у случају одбијања испорука руског гаса.
Песков је још нагласио да Путин за сада не планира телефонске разговоре са лидерима Европске уније на тему гаса.
Како је раније објавила руска компанија „Гаспром", испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „ПГНиГ“ због неплаћања у рубљама. Истовремено, испорука гаса Мађарској, како је саопштено из Министарства спољних послова те земље, одвија се несметано. Поред Мађарске и Аустрија је потврдила да нема проблема у снабдевању руским гасом.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
„Тако треба и према другим непријатељским земљама“: Дума подржала обуставу гаса Бугарској и Пољској
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СВЕТ
„Унипер“: Нова шема плаћања руског гаса могућа
Руска амбасада у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: У Пољској није безбедно причати о последицама одбацивања руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала