- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски пилот Јарошенко размењен за американца Рида

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуски пилот Константин Јарошенко
Руски пилот Константин Јарошенко  - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Руског пилота Константина Јарошенка успели су да размене за америчког држављанина Тревора Рида који је осуђен у Русији, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Као резултат дугих преговарачких процеса 27. априла 2022. године је извршена размена Тревора Рида за руског држављанина Константина Јарошенка који је амерички суд 2010. године осудио на 20 година затвора“, рекли су у Министарству иностраних послова Русије.

Рид је испоручен на аеродром Внуково, одакле је одлетео у Сједињене Америчке Државе, док, према речима Јарошенкове супруге, њен муж већ лети у Москву из Турске.
Руски пилот Константин Јарошенко налази се у САД од 2010. године, а тамо су га испоручиле власти Либерије. Американци су га оптужили за шверц наркотика. Касније је осуђен на 20 година затвора. Јарошенко није признао своју кривицу и више пута је говорио да је било значајног кршења закона током истраге, док америчка влада није саопштила о овом догађају руском конзулату.
Како је Јарошенко изјавио њега су у Либерији мучили, тукли су га, нису му дозвољавали да спава, нису му дали да једе, чак су га и гушили.
Он није признао кривицу на суду. Од 1998. године се бавио транспортом путника, а након распада СССР-а, по његовим речима, није возио никакав терет и радио је као експерт за техничку проверу авиона.
Апелациони суд Њујорка је у априлу 2016. године одбио да се Јарошенку изврши ревизија пресуде. Он је одбио да се жали Врховном суду САД. У затвору се више пута жалио на здравствене проблеме и недостатак медицинске заштите.
Тревор Рид се, по верзији истраге, у Москви у августу 2019. године посвађао са две жене на улици. Полиција је одлучила да га спроведе у полицијску станицу, али је он једног ударио и напао и другог полицајца који је возио. Суд га је осудио на девет година затвора.
Виктор Медведчук - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Историјски преседан: Зеленски „отео“ опозиционара и нуди Русима да га размени за стране плаћенике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала