- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гас преко Украјине несметано стиже до европских потрошача, обим достигао 62, 9 милиона кубних метара

© Sputnik / Egor Eryomov / Уђи у базу фотографија"Гаспромова" станица за дистрибуцију гаса
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Дан након што је „Гаспром“ обуставио испоруку гаса Бугарској и Пољској, јер су одбиле да „плаво гориво“ плате у рубљама, саопштено је да се испорука гаса преко Украјине одвија према плану, у складу са захтевима европских потрошача.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како је саопштено из компаније „Гаспром“, према стању на 28. април, испорука гаса европским потрошачима преко Украјине одвија се према плану и потребама, а обим испоруке је 62,9 милиона кубних метара гаса.

Уговорне обавезе „Гаспрома“ у вези с испоруком гаса преко Украјине у овој години износе 40 милијарди кубних метара или око 109,6 милиона кубних метара дневно. Истовремено, од краја фебруара, транзит руског гаса преко Украјине услед политичких ризика и ситуације у тој земљи, одржавао се на приближно утврђеном нивоу.
Како је раније објавила руска компанија „Гаспром", испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „ПГНиГ“ због неплаћања у рубљама. Истовремено, испорука гаса Мађарској и Аустрији, одвија се несметано.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
РУСИЈА
Сијарто потврдио: Користићемо руску шему плаћања енергената
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Бугарски министар: Нећемо прекидати транзит руског гаса у друге земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала