- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о подстрекивању Украјине да напада Русију: Не искушавајте наше стрпљење

© SERGEI SUPINSKYУкрајински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву
Украјински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Западне земље отворено позивају Украјину да нападне руску територију користећи оружје које испоручују Кијеву, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Већ смо пре неки дан прокоментарисали изјаве заменика министра одбране Велике Британије (Џејмса) Хипија да је прихватљиво да Украјина напада војне циљеве на руској територији. Другим речима, Запад отворено позива Кијев да напада Русију користећи, између осталог, оружје добијено од земаља НАТО-а“.
Према њеним речима, даље провоцирање Украјине да изводи нападе на руске циљеве довешће до оштрог одговора.
Према њеним речима, Кијев је ово схватио као водич за дејства: последњих неколико недеља Оружане снаге Украјине су гранатирале регионе Русије који се граниче са том земљом, што је резултирало жртвама и разарањима.
„То је још један доказ да режим (украјинског председника Владимира) Зеленског није самосталан у својим одлукама и да потпуно зависи од спољних покровитеља“, истакла је портпаролка.
„Хтели бисмо да Кијев и западне земље озбиљно схвате изјаве Министарства одбране наше земље да ће даље провоцирање Украјине да изводи нападе на руске објекте сигурно довести до оштрог одговора Русије... Не препоручујемо да даље искушавате наше стрпљење“, истакла је Захарова.
Она је додала да би западно оружје које се испоручује Украјини могло пасти у руке терориста на исти начин како се дешавало са испорукама сиријској опозицији.
Украјински војници са преносивим лансерима Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
РУСИЈА
Познати руски ратни репортер објашњава где завршава западно оружје које стиже у Украјину
„Јасно су видљиве паралеле са сиријском темом када је оружје које је Запад испоручивао такозваној умереној сиријској опозицији у великим количинама продавано на црном тржишту и падало у руке терориста ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији)“, рекла је он.
„Сећате се са ким се Запад тада борио? САД? Британија? Париз? Берлин? Рим? Наравно, са истим тим ДАЕШ-ом, исти шаблон“, додала је Захарова.
„Не искључујемо могућност да ће иста судбина, предвиђамо да ће иста судбина задесити западно оружје у Украјини“, оценила је она.

У Украјину стигло седам хиљада плаћеника

Око седам хиљада плаћеника из више од 60 земаља стигло је у Украјину од 24. фебруара, изјавила је портпаролка.

„Према информацијама Министарства одбране наше земље, од почетка специјалне војне операције у Украјини тамо се укупно концентрисало практично седам хиљада страних плаћеника из 63 земаља“, навела је портпаролка на брифингу.

С тим у вези, Захарова је прецизирала да међу плаћеницима има држављана Пољске, Сједињених Америчких Држава, Канаде, Румуније, Велике Британије и Грузије.
Раније је заменик Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев изјавио да се, према подацима обавештајних служби, у Украјини налази на хиљаде плаћеника из целог света. Како је додао, Русија их не сматра добровољцима и на њих се не односи Женевска конвенција.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Захарова упитала Лондон: Да ли војни објекти у државама НАТО-а могу бити мете Русије?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала