- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Велика понуда и потражња станова у Београду – цене расту, али и продаја

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗидање зграде
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Само током фебруара у Београду је издато грађевинских дозвола за изградњу скоро хиљаду и по нових станова. Трећина градилишта ће бити на Новом Београду и око трећине у Старом граду. А човек би помислио да у центар града више ни цигла не може да се стави.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У Београду не важи правило да што је нечег више, нижа му је цена. Макар је тако када је у питању изградња. Ту ништа не мањка – ни потражња, ни инвестиције. Гради се на свим локацијама.
„У 2021. години је забележен раст промета у односу на 2020. годину у новчаном изражају за скоро 40 одсто. Имало смо 2020. године тржиште које је вредело око 4,1 милијарду евра, а сада је негде око 6,5 милијарди евра“, каже Ненад Ђорђевић, председник Управног одбора Кластера некретнине.
И ове године тренд повећања цена и потражње се наставља, тврде стручњаци.
„Ако погледамо и овај квартал 2022. године, период од јануара до марта месеца, и ту смо имали раст промета и цена за неких шест до седам одсто и генерално све што има иоле нормалну цену се јако брзо прода“, наводи Ђорђевић.
У протеклих годину дана највише се градило на Новом Београду, више од 30 процената укупне изградње.
„Према најновијим подацима Републичког завода за статистику издато је 1.995 грађевинских дозвола у фебруару 2022. године. Највећи проценат тих дозвола чине дозволе издате за нову градњу, отприлике 78 процената односи се на новоградњу, значи тек нека свака четврта дозвола се односи на остале врсте радова, адаптацију, реконструкцију, санацију и слично“, наглашава Дејана Ђорђевић, руководилац групе за статистику грађевинарства.
Чак две трећине издатих грађевинских дозвола у Београду је за стамбене зграде. То подразумева изградњу 3.434 стана што представља повећање од скоро 30 процента у односу на фебруар прошле године. Судећи по интересовању, без обзира на цену, за сваки ће се наћи купац, пренео је РТС.
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Рекордан раст улагања у некретнине у Србији
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Где се највише гради, колике су цене квадрата у Србији и Европи
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Јагма за стратешки важном сировином у Србији: Због ње би станови могли да поскупе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала