- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто се будимо пре него што зазвони будилник?

© Depositphotos.com / AllaSerebrinaБуђење
Буђење - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Сигурно вам се некад десило да се пробудите неколико минута пре него што вас пробуди будилник. И некако, увек сте се питали одакле вам та супермоћ. Наука даје одговор ко је кривац за то.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У централном делу мозга, налази се скуп нерава који се називају супрахијазматично језгро. То језгро надгледа сат вашег тела односно циркадијални ритам.

Припрема тела за буђење

Тај скуп нерава одређује када се осећате поспано, а када се осећате будно. Контролише крвни притисак, телесну температуру и осећај за време. Оно претвара ваше тело у фино подешену машину.
Та машина воли предвидивост. Тело је најефикасније када постоји рутина коју треба да следи. Дакле, ако идете да спавате у исто време сваке вечери и будите се у исто време свако јутро, ваше тело "памти" то понашање, преносе „Новости“.
Ваш циклус спавања и буђења регулише протеин који се зове ПЕР. Ниво протеина расте и опада сваки дан, достижући врхунац увече, а онда ноћу нагло опада. Када су нивои ПЕР ниски, ваш крвни притисак пада, откуцаји срца се успоравају, а размишљање постаје магловито. Постајете поспани.
Ако пратите рутину спавања – будите се у исто време сваког дана – ваше тело учи да повећа нивое ПЕР на време за аларм. Отприлике сат времена пре него што би требало да се пробудите, нивои ПЕР расту (заједно са телесном температуром и крвним притиском). Да бисте се припремили за стрес изазван буђењем, ваше тело ослобађа коктел хормона. Постепено, ваш сан постаје све лакши и лакши.
Из тог разлога се будите пре аларма.
Ваше тело не воли будилник, јер му је стресан и уништава његов напоран рад. Побеђује сврху постепеног буђења. Дакле, да не би било ометано, ваше тело чини нешто невероватно: почиње да повећава ПЕР и хормоне стреса раније увече. Ваше тело добија предност, тако да процес буђења није прекинут. Толико је прецизан да се ваши капци отварају неколико минута - можда чак и секунди - пре него што се аларм огласи.

Запањујући резултати истраживања

Постоје докази да се и сами можете пробудити на време. Научници за спавање са немачког Универзитета у Лубеку затражили су од 15 волонтера да спавају у њиховој лабораторији три ноћи. Једне ноћи, групи је речено да ће се пробудити у шест ујутро, док је друге ноћи групи речено да ће се пробудити у девет сати ујутро.
И резултати су били запањујући. У данима када су спавачима говорили да ће се пробудити рано, њихови хормони стреса су се повећавали у 4.30 ујутро, као да су очекивали рано јутро. Када је спавачима речено да ће се пробудити у девет ујутро, њихови хормони стреса се нису повећали - и пробудили су се поспанији.
„Другим речима, наша тела бележе време за које се надамо да ћемо започети дан и постепено нас припремају за свест“, пише Џеф Хау.
Узгред, ако се не пробудите пре аларма, вероватно не спавате довољно - или не спавате по доследном распореду. Буђење у различито време радним данима и викендом може брзо да вам поквари биолошки сат. Без икакве доследности, ваше тело можда неће знати када да устане. Дакле, када ваш аларм почне да се оглашава, осећате се ошамућено и мрзовољно.
Млада жена са маском за спавање - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
РУСИЈА
Руска докторка: Потреба за спавањем током дана може бити знак опасне болести
Сањање – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
ДРУШТВО
Шта никада не можемо сањати и како да тумачите своје снове
Несаница илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
ДРУШТВО
Шта се дешава са имунитетом када не спавамо довољно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала