- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се дешава са имунитетом када не спавамо довољно

© Fotolia / StokketeНесаница илустрација
Несаница илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Квалитет и количина сна које добијамо утиче на све аспекте живота. Од свакодневног функционисања, до расположења, здравља нашег срца... Сан игра кључну улогу у нашем здрављу. Један од мање познатих утицаја сна је како он утиче на имуни систем, који је одговоран за борбу против инфекција.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Добар, квалитетан сан може много да допринесе одржавању имунолошког система јаким и здравим. Лош сан, с друге стране, може бити штетан за имунолошки систем, чинећи вас склонијим да се разболите.
Истраживања процењују да спавање пет сати или мање по ноћи повећава ризик од угрожености здравља за 15 процената. Разумевање везе између сна и здравља имунитета је од суштинског значаја.

Како су сан и имуни систем повезани?

Током будног времена наш мозак и тело користе специјалне хемијске гласнике познате као неуротрансмитери за комуникацију, слање информације од нервног система до имунолошког система (и остатка тела). Спавање помаже да се попуне „залихе ових хемикалија“. Када особа има лош квалитет сна или не спава довољно, биће направљено мање молекула неуротрансмитера. То значи да многе телесне функције, укључујући и имунолошки систем, неће радити оптимално.
Док спавамо, наша тела производе више белих крвних зрнаца и цитокина, који делују као гласници имуног система и помажу у борби против инфекција и болести. Лош сан, стога, узрокује смањење код оба ова бораца против инфекције, доводећи здравље у опасност. Ако сте изложени обичној прехлади или грипу, студије су откриле да лош квалитет сна и краће трајање сна у недељама које су претходиле тој изложености могу повећати вероватноћу да ћете га добити.
„Недостатак сна чини особу подложнијим обичној прехлади“ потврђује Викторија Глас, доктор медицине и медицински истраживач, пише портал Рил симпл, преноси Новости Магазин.

Сан је још важнији када сте болесни

Са друге стране, добар сан док сте заправо болесни може помоћи у одржавању здраве везе између вашег имунолошког система и циклуса спавања. Сан може да помогне вашем телу да се брже опорави.
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
ДРУШТВО
Због чега је важно да се иде на спавање у 22 сата
Медитеранска исхрана - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Исхрана која поправља сан: Ново истраживање научника
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
ДРУШТВО
Зашто викендом не треба спавати дуже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала