- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски спреман за хитне преговоре о евакуацији људи из „Азовстаља“, али Путин је био јасан

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је Кијев спреман за хитне преговоре о евакуацији људи са територије металуршког комбината „Азовстаљ“ у Маријупољу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Украјина је спремна да хитно приступи преговорима о евакуацији људи из Маријупоља и рачуна на подршку Уједињених нација“, рекао је Зеленски након састанка са генералним секретарем УН Антониом Гутерешом.
Гутереш је потврдио да је разговарао са Зеленским о евакуацији цивила из фабрике „Азовстаљ“. Није желео да говори о могућем временском оквиру и детаљима евакуације.

„Путин је све јасно рекао“

Коментаришући изјаву Зеленског, портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да Кремљ не види тему за преговоре у ситуацији око „Азовстаља“.

„Председник Путин је сасвим јасно рекао: цивили могу да изађу и иду у било ком правцу. Војници треба да положе оружје и такође да изађу. Остаће живи. Свим рањенима и болеснима ће бити пружена медицинска помоћ. Шта би у том случају могла да буде тема за преговоре?“, упитао је Песков.

Председник Русије Владимир Путин раније је рекао да су кијевске власти дужне да нареде украјинским војницима у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу да положе оружје. Како је истакао, ратним заробљеницима се гарантују живот, медицинска помоћ и обраћање у складу с међународним правним нормама.
Такође је нагласио да, уколико има цивила на територији „Азовстаља“, украјинска војска је дужна да их ослободи.
Борбе за Маријупољ почеле су 25. фебруара, а током борби град је био потпуно блокиран. Тренутно је у Маријупољу група украјинских неонациста која је протерана из стамбених насеља. Средином априла више од 1,3 хиљаде војника 36. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине положило је оружје код фабрике „Иљич“. Касније је потпуно ослобођена трговачка лука, а таоци који су тамо били спасени.
Металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
РУСИЈА
ДНР: Неонацисти у „Азовстаљу“ покушавају да се пробију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала