- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Француска остаје без струје? Половина нуклеарки у земљи „ван строја“

CC0 / Pixabay / Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
Пратите нас
Обустављен је рад још једне нуклеарне јединице у Француској, тако да је половина њених реактора сада ван мреже ради редовног одржавања.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Због тога је све натегнутија ситуација са снабдевањем струјом у земљи која је традиционално један од највећих извозника електричне енергије у Европи.
Обустава рада француских нуклеарки утиче на токове електричне енергије у региону. Француска је увезла скоро онолико електричне енергије колико је послала у иностранство у првом кварталу 2022, у поређењу са нето извозом од око 8 терават-сати у Велику Британију, Италију, Немачку и Швајцарску у истом периоду прошле године, према подацима истраживачког института Фраунхофер ИСЕ.
Двадесет осам реактора у Француској је ван мреже пошто се настављају проблеми у државној енергетској компанији ЕДФ због корозије откривене на неким локацијама, што захтева дуге провере и поправке, извештава „Блумберг“, преноси Б92.
ЕДФ-ов реактор „Голфек 2“ снаге 1.300 мегавата, који се налази на југу Француске, заустављен је данас ради редовног ремонта, саопштила је компанија у поднеску објављеном на веб сајту мрежног оператера РТЕ.
Ванредне поправке, уз раније планирана заустављања производње ради допуне горива и редовног одржавања, довело је француску производњу нуклеарне енергије на најнижи ниво у више од једне деценије за овај период године, наводи њујоршка агенција.
Француска „флота“ нуклеарних електрана је кључна за ту земљу јер може да подмири више од две трећине националних потреба за електричном енергијом, тако да би овај застој потенцијално могао да погорша европску кризу у снабдевању струјом.
На француској берзи струје су дневне цене биле у просеку више за око 30 одсто него у суседној Немачкој ове године, и четири пута више него у истом периоду 2021.
Лука Варна, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
РЕГИОН
Бугарска спремна да купи украјинску струју
Дистрибутивни центар - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Зорана Михајловић: Све је поскупело, реално је очекивати повећање цене струје
Обновљива енергија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Подкаст
Уз соларне панеле сви могу да производе струју I Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала