- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Млади лавови су у опасности – стигли су још млађи!

© AP Photo / Frank Franklin IIКарлос Алкарас
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
Након што је Холгер Руне, 18-годишњи тенисер, елиминисао Александра Сашу Зверерева, трећег тенисера света, у другом колу турнира у Минхену јасно је ставио до знања оно што је његов вршњак Карлос Алкарас наговестио. После „млађе генерације“ појавила се још млађа и делује још опаснија.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Када су Данил Медведев, Стефанос Циципас и Саша Зверев почели да се намећу и праве проблеме „великој тројци“ прозвани су „млађом генерацијом“ јер су десетак година млађи од великих шампиона Новака Ђоковића, Рафаела Надала и Роџера Федерера.
Док су постајали славни, пробијали се на тениски врх и били на врхунцу нису ни слутили да ће већ тако брзо стићи још млађи тенисери који ће њима правити проблеме на терену.
Претходне сезоне у Аустралији се појавио дечак од 17 година који је прошао три квалификациона меча и пласираo се у друго коло првог Гренд слема у години, чиме је скренуо пажњу на себе.
Нешто касније, иста црна коса и препланули тен били су виђени на париској шљаци, где је исти младић поново прошао квалификације и стигао до треће рунде Ролан Гароса. Младић се звао Карлос Алкарас и тек се спремао да постане пунолетан, а већ је био 97. рекет планете.
Шпанија је била одушевљена што је добила „новог Надала“ који по стилу игре нимало није личио на Рафу, али их је повезивала шампионска нит.
Као 55. тенисер света стигао је млади Алкарас на УС опен где је победио Стефаноса Циципаса, трећег тенисера света после драме у пет сетова и касније дошао до четвртифнала турнира у Њујорку.
Алкарасов таленат или Циципасов пад? И да је друга опција била случај таленат момка из Шпаније био је неоспорив, а поготово је представљао подстрек колегама који су такође млађи да могу и они да буду шампиони.
На крају године Карлос је освојио трофеј на завршном Мастерсу за млађе генерације у закорачио у сезону као име од кога се много очекује.
Очекивања је почео да испуњава већ у Рио де Жанеиру где је дошао до титуле и где је претходно у четвртфиналу елиминисао Матеа Беретинија, шестог тенисера света.
Рафаелу Надалу узео је сет у полуфиналу Индијан Велса и иако није победио завредео огромно поштовање код сународника који је власник 21. Гренд слем трофеја.
Као да је сусрет са Надалом Алкарасу био посебна мотивација јер је на исти дан када и Рафа пре 17 година уашо у топ десет.
Постао је шампион Мастерса у Мајамију где је поново савладао Стефаноса Циципаса, тенисера „млађе генрације“ од кога је још млађи.
Да ће дефинитивно претходно велики таленат, а данас пети рекет света бити у проблему Алкарас је запечатио у Барселони где је Грка поново елиминисао у четвртфиналу и на том месту дошао до треће титуле у сезони.
И таман када се чинило да би Медведев, Циципас и Зверев требало да се плаше само младог Шпанца и да то није толика опасност за њихово „преузимање“ трона од „велике тројке“ у Минхену се појавио Холгер Руне.
Тек пунолетни тенисер из Данске такође је био учесник завршног Мастерса за млађе генерације и претходне сезоне показивао раскошан таленат чија се „експлозија“ чекала.
Млади Руне чекао је своју прилику са доказивањем и добио је у Минхену где је жреб одлучио да се већ у другом колу састане са трећим тенисером света, Сашом Зверев.
Уместо страха имао је мотивацију и елиминисао Немца који је играо у својој земљи, пред својом публиком, као први носилац турнира.
После Циципаса и Зверев је добио главобољу од млађих колега који су им дефинитивно пореметили планове.
Иако су се чврсто позиционирали на тениском врху, млади играчи могли би да уздрмају Циципаса и Зверева, а можда и Медведева, јер доскорашња „млађа генерација“ очигледно није у најбољој форми, склона је нервози и далеко од свог најбољег тениса.
Долазак још једног новог тениског таласа Циципасу и Звереву наговестио је тада такође 18-годишњак Јаник Синер.
Иако тренутно не игра на највишем нивоу, Италијан заузима високу 12. позицију на АТП листи, а до ње је дошао након што је заблистао 2020. године.
Синер је најпре те сезоне савладао Циципаса на Мастесу у Риму у другом колу, док је само недељу дана касније елиминисао Зверева у осмини финала Ролан Гароса.
Упалио је тада аларм Италијан, а Алкарас две сезоне касније активирао бомбу која је екслодирала и у најлепшем светлу представила нову тениску генерацију.
Унели су свежину, лепоту и раскош и младост у бели спорт, али остаје да видимо да ли ће и даље млади, али не најмлађи Циципас и Зверев имати одговор.
Најбоље се тренутно држи Данил Медведев, који је на кратко био и најбољи на свету. Руски ас са Алкарасом се састао само једном прошле године на Вимблдону и убедљиво славио, међутим видећемо хоће ли успети да пружи отпор овогодишњем Карлосу уколико дође до њиховог дуела.
Шпански тенисер Рафаел Надал - Индијан Велс - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СПОРТ
Краљ се враћа у свој град – чекају га Новак и ново „шпанско чудо“
Новак Ђоковић и Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СПОРТ
Ђоковићево удружење се огласило поводом хајке на Русе и Белорусе
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СПОРТ
Медведев после операције одмах на терену /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала