- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дан када је угашена ГОАТ каријера – 29 година од напада на Монику Селеш

© AFP 2023 / JEAN-LOUP GAUTREAUМоника Селеш осваја Ролан Гарос победом против Штефи Граф (1992)
Моника Селеш осваја Ролан Гарос победом против Штефи Граф (1992) - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
Моника Селеш, некадашња југословенска тенисерка, на данашњи дан пре 29 година убодена је ножем у леђа од стране немачког психопате Гинтера Пархеа.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Пре тачно 29 година Моника Селеш играла је у Хамбургу против Магдалене Малајеве.
Требало је то да буде још један од турнира на којима ће чудо од детета показати зашто је најбоља на свету, међутим, у тренуцима када су је два гема делила од полуфинала, поменути Пархе је кухињским ножем задао убод Моники у пределу леве лопатице рамена.
Гинтер Пархе био је патолошки навијач Штефи Граф, највеће ривалке наше Селеш, самим тим је мрзео тенисерку рођену у Новом Саду и овим варварским чином је уништио каријеру играчице која је претила да буде ГОАТ – највећа свих времена.
Селеш је имала свега 19 година у тренутку када је убодена, а до тада је већ била власница осам Гренд слем титула.
Владала је тенисом, а још је била тинејџерка и да није било немачког психопате данас бисмо вероватно причали о највећој тенисерки која је ходала овом планетом.
Моника Селеш - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Три ножа у леђима Монике Селеш
Пархе је за овој убод добио само условну казну, због, како су тада рекли, психичког поремећаја.
​Лекари су Моники предвидели брз повратак на терен, али…
Чињеница да је особа која је покушала да је убије добила само условну казну и да је могла слободно да се шета није јој давала мира.
„Моника је три пута добила нож у леђа. Једном од Пархеа, други пут од тениса. Говорили су да је то њен проблем и желели су да јој отму место. Трећи нож је био од Немачке. Особа која ју је напала није провела ниједан дан у затвору“, навео је тениски новинар Питер Бодо.
Селеш се вратила тенису, али била је само сенка оне невероватне тенисерке. Освојила је још један Гренд слем, Аустралијан опен 1996. године, али последице напада су биле толике да никада није успела да се врати у своју пређашњу форму, па је са 53 освојена трофеја и девет Гренд слем титула званично отишла у пензију 2003. године.
Три ножа у леђима Монике Селеш
Британија има чудо, али никад нико као „Мала Мо“
Јавила се Моника Селеш – и то због Новака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала