- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Обeлежено 27 година од егзодуса Срба у акцији „Бљесак“

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICСрби из Западне Славоније обележили „Бљесак“
Срби из Западне Славоније обележили „Бљесак“ - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
У Градишци је обиљежено 27 година од егзодуса Срба из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“, у којој су страдала 283 лица српске националности, од којих 107 цивила, међу којима 43 жене и дванаесторо деце.
Хрватске снаге су првог маја 1995. године извршиле агресију на територију западне Славоније која је била под заштитом УН-а, те извршиле етничко чишћење Срба са овог простора које је почела Независна Држава Хрватска, преноси РТЦГ.
Обележавању у Градишци присуствовала је и председница Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева: Акција „Бљесак“ пример бруталног етничког чишћења

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је акција хрватске војске и полиције „Бљесак“ пример бруталног етничког чишћења у којој је за само неколико дана 15.000 Срба протерано из својих домова из западне Славоније, те изразила задовољство јер је Српска постала њихов сигуран дом.
Цвијановићева је истакла да је те несрећне догађаје пратило и економско страдање, уништавање цивилних и верских објеката, по чему се види јасна намера да се затре траг да су ту некада живели Срби.
Она сматра да је најтрагичније то што је највише страдања било током избегличке колоне и њеног бомбардовања, те да се то све дешавало у амбијенту у којем су мировњаци УН требали да успоставе апсолутни мир, стабилност и заштите цивиле.
„Они то нису урадили. Али, то није било једино место које су чувале међународне снаге, а где су на крају се догодила велика страдања“, напоменула је Цвијановићева.
Она је изразила задовољство јер је Српска постала сигуран и стабилан дом за људе који су прогнани кроз акције као што је „Бљесак“, „Олуја“ и друге, које су дело хрватских паравојних снага.
„Наша обавеза јесте да се окупљамо и обележавамо њихово страдање те изразимо своје поштовање и према жртвама али и према ономе што је била њихова идеја живљења, а коју је неко насилно узео и ишчупао из корена“, рекла је Цвијановићева.
Окупљамо се, додала је, како би се и поуке из прошлости пренијеле будућим генерацијама, које треба да дају свој допринос даљем развоју и стабилности Републике Српске.
„Изузетно је важно да су нам институције стабилне и способне да испуњавају потребе својих грађана, а велика захвалност републичких институција упућена је према Градишци, која је била прва контакт тачка где су наши страдалници покушали наћи спас себи, својој деци и породици. Градишка је одлучила тада да им буде сигуран дом, што је остала и данас“, рекла је Цвијановић.
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2020
Милановић из протеста напустио скуп: Шта се десило на обележавању годишњице „Бљеска“ /видео/
Годишњица „Бљеска“: Ни после 20 година нико није кажњен - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Бура у Загребу: Шта Тужилаштво БиХ тражи од Хрватске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала