- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија се бавила хиперсоничним оружјем због америчког ПРО система

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаХиперсонична ракета "Кинжал"
Хиперсонична ракета Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Москва је била принуђена да развије хиперсонично оружје, знајући да ће амерички противракетни систем бити усмерен на Русију, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Били смо принуђени да се бавимо хиперсоничним оружјем, јер смо добро знали да амерички противракетни одбрамбени систем неће бити усмерен против Северне Кореје и Ирана, већ против Руске Федерације, а потом и Кине“, рекао је министар у интервјуу за италијанску ТВ компанију „Медијасет“.
Према његовим речима, Русији је било потребно оружје које гарантовано може да савлада противракетну одбрану.
„У супротном, земља која поседује противракетну одбрану и офанзивно оружје може доћи у искушење да изврши први удар у нади да ће одговор бити одбијен системима противракетне одбране“, објаснио је министар.
Како је навео, председник Владимир Путин је, говорећи недавно о томе да Русија има оружје које нико други нема, имао у виду најновије перспективно хиперсонично наоружање.
„То је свима добро познато. Председник Путин је још пре три године, приликом свог редовног обраћања Савезној скупштини Русије, представио нове производе. Пре свега хиперсоничне“, одговорио је Лавров на питање шта је председник мислио под „невиђеним оружјем“.
Лавров је додао да су Сједињене Америчке Државе прекинуле дијалог са Русијом о стратешкој стабилности, где је требало да се разговара о хиперзвучним системима.
„Били смо чак спремни да разговарамо са САД да споразум о стратешкој стабилности, који ће заменити садашњи Споразум о стратешком офанзивном наоружању, укључи и дискусију о тим новим системима који су се појавили, који ће се тек појавити и могу постати предмет расправе. Сада су Американци прекинули све те преговоре. Ослањаћемо се на себе“, закључио је Лавров.
Раније је председник, говорећи на Савету законодаваца Русије изјавио да, ако неко жели да се умеша у ситуацију у Украјини споља и ствара стратешку претњу за Русију, узвратни удари руске стране биће муњевити. Он је нагласио да Русија има за то све инструменте, чиме се сада нико други не може похвалити.
Лансирање ракете Сармат из космодрома Плесецк - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
РУСИЈА
Успешно лансирана ракета "Сармат"; Путин: Да се замисле они који нам прете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала