- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Украли су нам више од 300 милијарди долара

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорска гасна станица за гасовод Турски ток
Компресорска гасна станица за гасовод Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Русији је фактички украдено више од 300 милијарди долара, од којих је већина добијена за испоруке гаса и нафте, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за италијанску ТВ компанију „Медијасет“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На констатацију да је Италија забринута што Русија прекида испоруку гаса и питање шта се дешава, министар је одговорио да се „дешава једноставна ствар, о чему критичари наших поступака, сви који нас у последње време осуђују из неког разлога не желе да разговарају“.

„Украли су нам новац (више од 300 милијарди долара). Узели и украли. Највећи део суме је добијен за испоруке гаса и нафте“, рекао је он.

Према његовим речима, „то је постало могуће јер је ‘Гаспром’ био принуђен да држи новац на својим рачунима у западним банкама (према вашим правилима)“.
„Хтели су да ‘казне’ Русију – и покрали је“, додао је он.
Он је напоменуо да се Русији сада нуди да настави са трговином као и раније, а да ће „новац остати код њих“.
„Кад буду хтели, опет ће их стрпати у џеп. То је разлог“, објаснио је он.
„О томе из неког разлога нико не говори. Где је ту поштено новинарство?“, упитао је руски министар.
Према његовим речима, „сада смо предложили да се испоруке сматрају плаћеним не када еври или долари стигну у ‘Гаспромбанку’, већ када буду претворени у рубље, које више не могу да се украду. То је цела прича“. Он је додао да „наши партнери то врло добро знају“.
„Важно је да се за купце ништа не мења. Они и даље плаћају износе наведене у уговору у еврима и доларима. Конверзија се врши након тога“, објаснио је руски министар.
„Ми немамо право пред сопственим народом да дозвољавамо Западу да настави са својим лоповским навикама“, закључио је шеф руске дипломатије.

Плаћање гаса у рубљама

Русија је 24. фебруара започела специјалну војну операцију у Украјини, након чега је Запад увео санкције без преседана против Русије. Као одговор на замрзавање руских актива и златних резерви у иностранству председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији.
У међувремену „Гаспром" је обуставио испоруке Пољској и Бугарској, јер нису измириле обавезе на тај начин. У Варшави су прокоментарисали да је то само убрзало њихову ранију намеру да одустани од руског гаса, а у Софији су истакли да неће пристати на руске услове и да ће тражити алтернативе.
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Кремљ: Нови услови плаћања гаса - одговор на крађу златних резерви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала