- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачка тужи Италију због нацистичких жртава

© Sputnik / Алексей ФилипповСедиште Међународног суда правде
Седиште Међународног суда правде - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Немачка је поднела тужбу Међународном суду правде због спора у вези са компензацијом жртава нацизма, саопштено је из тог суда.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У тужби Међународном суду правде, Немачка тврди да је Италија наставила да прихвата захтеве жртава нацистичких злочина за компензацију коју Берлин треба да плати, иако је 2012. године тај суд одлучио да то није законито.
Италија је „на тај начин прекршила и наставила да крши своју обавезу да поштује имунитет немачког суверенитета“, наводи се у тужби.
Немачка захтева да Рим „предузме ефективне кораке како би спречио таква кршења у будућности“ и да обезбеди „гаранције за пуну репарацију“ због „прекршаја које је начинио“, те да покрије „било коју финансијску штету која може настати као резултат поступка“.
Берлин наводи да постоји најмање 25 случајева у вези са злочинима Трећег рајха који су пред италијанским судовима, а поднети су после одлуке Међународног суда правде 2012. године, преноси РТ.
У неким од тих случајева, наложено је да Немачка исплати одштету, због чега су италијанске власти чак покушале да заплене немачку државну имовину у Риму, међу којима је и имовина Немачког археолошког института, као и Гете института. Иако се ради о некомерцијалној имовини, италијански суд треба да одлучи о њеном одузимању 25. маја ове године.
„Немачка тражи привремене судске мере којим се обезбеђују њена права против непоправљиве штете“, наводи се у тужби.
Спор између Немачке и Италије у вези са захтевима за компензацију жртава нацистичких злочина почео је 2008. године. Тада је највиши италијански суд наложио Берлину да плати око милион евра одштете породицама девет жртава које су Немци убили 1944. у Тоскани. Немачка је тврдила да је од завршетка Другог светског рата платила милијарде евра државама које су биле погођене, преко мировних и уговора за репатријацију.
Међународни суд правде још није одредио датум када ће се расправљати о захтеву Немачке.
Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
РУСИЈА
Како је Хитлер завршио: ФСБ објавила нова документа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала