- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је „ђавоља“ супротност феномену „дежа ви“

CC0 / Pexels/Zichuan Han / Девојка и светлост
Девојка и светлост - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
„Дежа ви“ је добро познат термин, али мање познат феномен је оно што се на француском назива „жаме ви“ (jamais vu). У преводу значи „никад виђено“, односно познату ситуацију коју не препознајемо, и сматра се „ђавоље“ супротним феномену „дежа ви“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овај феномен подразумева осећај сабласности. Посматрач не препознаје ситуацију иако је свестан да је у таквој ситуацији био и раније. Ово се углавном објашњава као и ситуације у којима не можемо моментално да препознамо неку особу, реч или место који су нам већ познати.
Крис Мулин са Универзитета у Лидсу је замолио 92 волонтера да напишу реч „врата“ 30 пута за 60 секунди. Према његовом извештају, 68 одсто испитаника је показало симптоме феномена „жаме ви“, као што је сумња да је реч „врата„ уопште права реч. Ово га је навело да помисли да је „жаме ви“ у ствари симптом посусталости (умора) мозга.
„Генерално, искусимо перфектну подударност између објективне и субјективне спознаје, између ствари које нам се чине познатим и ствари које нам се не чине познатим“, написали су психолози Алан С. Браун и Елизабет Џ. Марш у књизи „Психологија учења“.
Примера ради, „дежа ви“ је тренутак када сретнемо некога кога раније нисмо срели, а осећамо и чини нам се да смо га раније можда срели. Међу људима се објашњавао на различите начине – од тога да је израз потиснутих сећања до веровања да је реч о натприродној способности да се неко сећа шта је био у прошлом животу. Међутим, научници верују да је ово искуство последица привременог поремећаја перцепције у мозгу.
„Жаме ви“ је назив за осећај особе да јој је нешто непознато. Примера ради, када уђе у трпезарију куће у којој је одрасла, а чини јој се као да је први пут ту. Научници су указали да такав осећај може бити врло узнемирујући.
Један од корисника „Редита“ је написао да се приликом изласка на једној од аутобуских станица осјећао као да је у другој држави, те да је морао да користи Гугл мапe да би дошао кући. Касније му се десило да се у својој спаваћој соби осећа као у спаваћој соби странца. Тврди да ништа није могао да препозна док му пас није пришао.
Једним од експеримената је утврђено да особе које су недавно искусиле „дежа ви“ имају већу вероватноћу да ће доживети „жаме ви“, пише лист „Јерусалим пост“.
Такође, феномен „жаме ви“ повезује се и с неким типовима амнезије и епилепсије.
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
„Дежа ви“, феномен од ког се научницима и даље врти у глави
Нелсон Мандела - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
ДРУШТВО
Веома чудан психолошки феномен: Мандела ефекат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала