- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Епидемија хепатитиса у загребачким средњим школама

© AP Photo / Paul WhiteДевојке носе заштитне маске
Девојке носе заштитне маске - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
У Загребу већ два месеца влада епидемија хепатитиса А или заразне жутице, а највећи број оболелих су средњошколци, пише данас Јутарњи лист.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Од почетка марта до сад забележили смо 57 случајева хепатитиса А, углавном међу средњошколцима. Као узрочник је идентификован вирус хепатитис А који се преноси феко-оралним путем, односно уношењем контаминиране воде или хране столицом заражене особе или рукама загађеним столицом заражене особе“, рекао је Бранко Коларић, директор Наставног завода „Др. Андрија Штампар“ у Загребу.
Болест је регистрована међу ученицима трију школа, као и њиховим кућним контактима.
„Али епидемија је потпуно под контролом, а око 45 пацијената је већ оздравило. Могуће је да на крају број заражених буде већи јер је период инкубације код хепатитиса А месец дана, у неким случајевима чак и два месеца“, рекао је Коларић.
Школе су добиле упутства које су пренеле родитељима и деци, рекао је Коларић и апеловао на све грађане да одржавају хигијену руку, преноси Танјуг.
Хепатитис А или заразна жутица акутна је заразна болест јетре коју узрокује вирус хепатитиса А. Често се назива и болест „прљавих руку“, јер се најчешће преноси неопраним рукама, контаминираном храном или водом или блиским контактима са зараженом особом.
Дете код лекара - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
СВЕТ
Вируси се мењају: Мистериозна зараза шири се међу децом – у Кини птичји грип и код људи
Дете у болници - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
СВЕТ
Мистериозна болест јетре појавила се код деце: Откривени случајеви у Британији, Европи и САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала