- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Америка и Канада имале главну улогу у припреми неонациста у Украјини

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Америка и Канада су имале главну улогу у припреми неонациста у Украјини, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Што се тиче ‘Азова’ (против чијих бораца је у Украјини покренут кривични поступак) сада се објављују материјали који потврђују да су Американци, а посебно Канађани, одиграли главну улогу у припреми ултрарадикалних, отворено неонацистичких јединица у Украјини“, рекао је министар у интервјуу за италијански „Медијасет“.

Према његовим речима, свих ових година циљ је био да се неонацисти стопе са регуларним снагама украјинске војске.
„На тај начин у свакој јединици би људи из ’Азова’ играли главну улогу. Такве материјале читам у западним медијима. То да је ‘Азов’ отворено неонацистичка организација је Запад признао без било каквих дилема 2022, када су, као по команди, почели да мењају своје ставове“, истакао је Лавров.
Хистерична жеља Кијева да извуче борце из фабрике „Азовстаљ“ на територију под контролом Украјине повезано је с тим што они могу да потврде присуство плаћеника и, можда, официра западних војски међу украјинским радикалним снагама.
Лавров каже и да Русија не тражи од председника Украјине Владимира Зеленског да се преда, него да нареди да се прекине отпор.
„Наш циљ није смена режима у Украјини. То је специјалност Американаца. Они се баве тиме по читавом свету. Ми желимо да осигурамо безбедност људи на истоку Украјине да им не би претила ни милитаризација ни нацификација земље и да са територије Украјине не би долазиле претње по безбедност Русије“, рекао је он.
Према његовим речима, Зеленски може да донесе мир земљи ако натера неонацистичке батаљоне да прекину отпор.
Како је додао, све проблеме могао је да реши Петро Порошенко који је 2014. изабран под паролом „Мир у Донбасу“ али је затим покренуо рат, а могао је и Зеленски које себе такође представљао као „председника мира“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала