- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак је за њу више од тенисера: „Много сам плакала, увек има људи који не желе да чују истину“

© Фото : СкриншотНовак Ђоковић и Џули Сојер
Новак Ђоковић и Џули Сојер - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић је својим тениским вештинама, људским квалитетима, појавом и понашањем одавно надрастао границе Србије и широм света је препознат као узор и неко за кога треба навијати. Францускиња Џули Сојер за Ђоковића навија од 2006. године и сматра се његовом највећом навијачицом, о чему је говорила за Спутњик.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Новакова каријера је водила Џули на путеве широм света, а прилику да посети Београд добила је због организације Србија опена.
Из чувене армије Новакових навијача често је свуда најупечатљивија насмејана Францускиња Џули Сојер, која је као најватренији навијач имала прилику и да упозна Ђоковића претходне године.
Џули је провела дане Србија опена у Београду, одушевљена је била теренима на Дорћолу и своје импресије је изнела за Спутњик.
„Лепо ми је било у Београду, поготово када могу да дођем овим поводом. Драго ми је да су многи тенисери испоштовали Новака и дошли да играју на овом турниру. Дошла сам да уживам“, истакла је на почетку разговора насмејана Џули.
Смех се брзо истопио када се подсетила почетка године и тешког периода који је Новак прошао у Аустралији током одлуке о депортацији.
„Период је било изузетно изазован за све Новакове фанове. Поштујем Новака и обожавам га пре свега као особу. Начин на који је третиран био је неприхватљив и није био фер. Било је тешко јер су му се на терет стављале многе лажи. Провела сам много времена објашњавајући неистине, али увек имате људе који не желе да чују истину“, објаснила је Џули.
Када је стигла одлука о томе да Ђоковић неће моћи да игра на два везана Мастерса због одлуке да се не вакцинише, Францускиња није била изненађена.
„За Мајами и Индијан Велс нисам била изненађена. Јасно су ставили до знања да невакцинисани играчи неће моћи да играју. Да ли је срамота? Јесте. Неко сам ко обожава тенис и обожава да гледа Новаков тенис. Када се догодила депортација у Аустралији мислим да је то био најтежи тренутак који сам доживела откад сам Новаков фан. Било је тешко и 2020. када се догодила дисквалификација на УС опену, али Аустралија је убедљиво најгори тренутак, на другачијем нивоу“, подсетила је Џули.
Новакови фанови тада су се оглашавали даноноћно, а насмејана Францускиња пролила је много суза.
Плакала сам много, то је било испод сваког људског нивоа, он је човек, нису га третирали као човека. Знам да је Новак веома религиозан, а све се то догађало у време када је требало да са породицом слави Божић. Било је грозно“, истакла је Џули.
Први рекет света пропустио је велики број турнира од почетка године, а у Монте Карлу испао је већ на старту јер како је и сам признао осећао се да није у форми.
„Нисам разочарана. Знате, иако он некада игра као да је машина, он није машина. Потребно је време, нисам од оних фанова који од сваког меча очекују победу. Не волим га зато што побеђује, волим га због тога какав је човек и начина на који игра тенис и бави се спортом. Спорт и тенис нису увек победе, пораз је део путовања. Благословио нас је са много победа“, објаснила је дама која је Новаков најватренији фан.
Љубав према Новаковом тенису родила се још 2006. године када је Францускиња погледала меч најбољег тенисера света и Рафаела Надала у четвртфиналу Ролан Гароса, уједно и њихов први међусобни дуел.
„Фан сам постала 2006. године када сам га видела на телевизији после меча са Рафаелом Надалом у дресу француског фудбалског тима. Запазила сам га јер сам знала да није из Француске, а на себи има заставу моје земље. Такође, рекао је тада да Надал није непобедив, а ја сам се зачудила. Размишљала сам на исти начин, али ме је фасцинирало што се један млад тенисер усудио то да каже. Свидела ми се та амбиција и почела сам да пратим сваки његов меч“, испричала је Сојер.
Две године касније када је Новак играо против Жо Вилфреда Цонге за прву Гренд слем титулу на Аустралијан опену, Џули није имала дилему за кога ће навијати.
„Никада нисам била фан који је навијао за француске тенисере јер сам ја из те земље. И на том чувеном финалу Аустралијан опена била сам фан Новака Ђоковића“, јасна је била Францускиња.
Из ризнице Новакове богате каријере Џули увек издваја један посебан меч. Никада се није нервирала, смејала и плакала као на чувеном Вимблдону 2019. године када је Ђоковић савладао Роџера Федерера.
„Убедљиво најдражи меч ми је финале Вимблдона из 2019. године. Тај меч има специјално место у нашим срцима. Била сам тамо окружена Роџеровим навијачима. У том финалу је све било специфично. Играо је против Роџера на Вимблдону пред противниковим навијачима, спашавао меч лопте. Плакала сам и смејала се у исто време“, кроз осмех прича Џули.
После 18 година Францускиња се и даље нервира када губи, а временом како истиче та нервоза постаје све већа.
„Мислим да се све више нервирам како време одмиче. Можда је то због тога што сам упознала Новака лично и сада га доживљавам и као пријатеља. Желим да победи не само као фан већ као и његов пријатељ. Будимо искрени, далеко више се нервирам на Грен слемовима, јер када губи на мањим турнирима знам да га то неће превише пореметити“објаснила је Џули.
Новак није успео да дође до трона на Србија опена, изгубио је у финалу од Андреја Рубљова, али Џули није желела то ни да очекује.
Немам никаква очекивања, ко сам ја да их имам? Бићу стрпљива и сачекати да стекне форму“, закључила је Џули Сојер.
Из Београда је отишла насмејана и ведрог духа, а сачекаће нове победе на предстојећим турнирима на шљаци.
Никола Пилић - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
СПОРТ
„Џонсон је луд!“ – Новаков тениски отац критиковао премијера Британије због Руса
Стадион Филип Шатрије - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
СПОРТ
Макронова победа прилика за нови удар на Русе и Белорусе
Миомир Кецмановић - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
СПОРТ
Србин кренуо у поход на Минхен – уписао 22. победу у сезони
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала