- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници израчунали када би људи могли да дођу у контакт са ванземаљцима

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаГалаксија на звезданом небу
Галаксија на звезданом небу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Ако у свемиру има толико галаксија, звезда и планета, зашто до сада нисмо имали контакт са ванземаљцима? То су једноставна питања која су суштина Фермијевог парадокса, а кинески научници сада су покушали да одговоре не једноставно питање које следи: Колико је људском роду потребно времена да би дошли у контакт са неком ванземаљском цивилизацијом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Примењујући математичке и астрофизичке моделе, научници Венђе Сонг и Хе Гао са департмана за астрономију Пекиншког нормалног универзитета, једне од најпрестижнијих научно-школских установа у Кини, израчунали су да је за то потребно око 400.000 година.
Тај период веома је дуг за људску врсту, која је на Земљи присутна пар стотина хиљада година, а открила је пољопривреду пре само 12.000 година, пише „Јуниверс тудеј“.

До контакта са ванземаљцима - 400.000 година

У научном раду „Број могућих интелигентних цивилизација са којима може да се комуницира (ЦЕТИ) у нашој галаксији и могућност комуникације међу њима“, објављеном у „Астрофизичком журналу“, кинески научници износе тезу о 400.000 година као времену у ком би људска врста могла да дође у контакт са ванземаљцима.
„За људе, једину напредну интелигентну цивилизацију на Земљи, једно од најзагонетнијих питања је да ли су сами у свемиру. Многи научници су покушавали да проучавају ванземаљски живот, али је веома тешко проучавати нешто за шта не знамо ни да ли постоји. Међутим, то нас неће зауставити“, наводе кинески научници.
Проучавање других цивилизација је збуњујуће, јер научници могу то да раде само на основу једног погледа на свет – погледа људи са Земље. Ипак, многи су се ухватили у коштац са тим питањем уз поштовање строгих научних правила. Тако је једна студије из 2020, на пример, утврдила да у Млечном путу има 36 могућих цивилизација са којима може да се комуницира (ЦЕТИ).
Колико ЦЕТИ-ја заиста постоји је једна од важних ствари ако научници желе да израчунају колико нам је времена потребно да ступимо у контакт са њима.

Улога Дрејкове једначине

Веома важна у томе је Дрејкова једначина, математички израз који даје процену броја цивилизација у нашој галаксији које су способне и вољне да комуницирају са Земљанима. Дрејкова једначина, коју је осмислио амерички астроном Френк Дрејк, један је од најважнијих појмова у астрономији.
Дрејкова једначина има и многе мане, као што је, на пример, то што су неке њене варијабле често произвољне и могу бити нагађање, па и рачуница није поуздана. Међутим, Дрејкова једначина је више мисаони експеримент него стварни прорачун, али може послужити као полазна основа за истраживања. Тако су је користили и кинески научници.
Како су они дошли до рачунице од 400.000 година потребних за контакт са ванземаљцима кад чак ни не знају колико ЦЕТИ има у свемиру?

Колико може да има цивилизација у нашој галаксији

Њихов рад реферише на нека претходна истраживања, као што је оно из 2020. које наводи 36 ЦЕТИ у нашој галаксији. Научници су до тог броја дошли узимајући у обзир број звезда, историју формирања, дистрибуцију метала, вероватноћу да звезде у својој околини имају настањиве планете налик Земљи...
CC0 / Pixabay/GooKingSword / Земља, Месец и Сунце
Земља, Месец и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Земља, Месец и Сунце
Кинески научници користили су два главна параметра, која до сада нису довољно истражена. Први је колико има настањивих планета и колико често би живот на њима могао да еволуира у ЦЕТИ. Други је у ком би тренутку развоја звезде која је у средишту планетарног система могла да се појави ЦЕТИ.
У својим калкулацијама, одредили су варијабле за оба ова параметра. Вероватноћа појаве живота који може да еволуира у ЦЕТИ означена је са фц, док је тренутак у ком се ЦЕТИ појављује означен са Ф. Тако су дошли до два сценарија, оптимистичног и песимистичног.

Оптимистични и песимистични сценарио

У оптимистичном сценарију, вредност Ф је 25 одсто, док је фц 0.1 одсто. То значи да је звезда прошла 25 одсто свог живота пре појаве ЦЕТИ. А свака настањива планета има шансе за развој ЦЕТИ од 0,1 одсто. У том оптимистичном сценарију, постоји 42.000 ЦЕТИ у различитим временским периодима. Према том сценарију, потребно је око 2.000 година до комуникације између две цивилизације у галаксији.
У песимистичном сценарију, Ф је 75 одсто, док је фц 0,001 одсто. То значи да један звездани систем не може имати ЦЕТИ док није знатно старији, док је број планета на којима она може да се развије веома мали. Песимистична калкулација даје резултат од 111 ЦЕТИ у Млечном путу, а потребно је око 400.000 година до комуникације цивилизација.
Кинески научници наводе да је животни век једне цивилизације ограничен.
„Разлог томе су многе могуће сметње, као што су питања популације, нуклеарног уништења, изненадне климатске промене, удар комете, еколошке промене... У појединим песимистичним ситуацијама, као што је могућност Судњег дана, људска врста могла би да нестане пре него што оствари контакт са неком другом цивилизацијом“, наводе научници.
Они додају и да су вредности које су користили „препуне много непознатих“ да би се дошло до поузданог резултата. Међутим, то не значи, како наводе, да не треба покушавати да се дође до сазнања.
Уметнички приказ инвазије ванземаљаца на Земљу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Упозорење научника: НАСА би могла да испровоцира инвазију ванземаљаца
Ilustracja UFO pod wodą - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како ванземаљци могу да контактирају људе? Сигнали на које треба обратити пажњу
Метеор на небу изнад села - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли је живот на Земљу стигао из свемира: Ново откриће научника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала