- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли је живот на Земљу стигао из свемира: Ново откриће научника

CC0 / Unsplash/Alexander Andrews / Метеор на небу изнад села
Метеор на небу изнад села - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Научници су у узорцима метеорита открили последња два од пет информационих делова ДНК и РНК који до сада нису нађени.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Открићем информационих делова ДНК и РНК, научници су указали како делови генетских ланаца могу да се преносе свемиром преко метеорита, док је мање вероватно да су настали на њима, објавила је НАСА.

Да ли је рани живот настао уз помоћ ДНК из космоса

Њихово откриће иде у прилог теорији како је рани живот на Земљи могао да настане уз помоћ ДНК или РНК која је стигла из космоса.
Сва ДНК или РНК, која садржи „инструкције“ за развој или функционисање сваког живог бића на Земљи, има пет информационих компоненти које се користе за складиштење и транспорт генетских информација у ћелији и називају се нуклеобазе. До сада су научници на свемирским узорцима успели да нађу три од пет нуклеобаза, гуанин, аденин и урацил. Међутим, недавно истраживање које је предводио Јасухиро Оба са Хокаидо универзитета у Јапану, идентификовало је преостале две нуклеобазе, које су измицале научницима.
Нуклеобазе припадају класи органских молекула познатим као пурини и пиримидини, које имају већи број подврста. Међутим, остаје мистерија зашто више типова није откривено у метеоритима до сада.
„Питање је зашто су пурини и пиримидини изузетак у смислу да не показују структурну различитост у угљеничним метеоритима, за разлику од других врста органских материја, као што су аминокиселине или угљоводоници. Пошто пурини и пиримидини могу да се синтетишу у ванземаљском окружењу, што је доказано у нашој студији, могло би се очекивати да се велики број њих нађе у органским молекулима у метеоритима“, каже Оба, вођа студије која је објављена у часопису „Нејчр комјуникејшнс“.
Дени Глевин из Наса Годард центра, један од аутора студије, каже да сада постоје докази да је комплетан сет нуклеобаза које данас познајемо, био присутан на Земљи у тренутку настанка живота.

Нова научна техника

Новооткривени пар нуклеобаза, цитозин и тимин, до сада се успешно „скривао“ од научника, вероватно због своје деликатне структуре, јер су лако могли да нестану из узорака. Раније су научници, приликом анализа, правили „метеоритски чај“ или „метеоритску супу“, стављајући делиће метеорита у топлу течност, како би се молекули узорка издвојили у раствору. На тај начин су откривали од којих молекула је сачињена „метеорска супа“.
„Проучавали смо те водене екстракте који садрже старе органске молекуле, који могу да буду кључни градивни делови порекла живота на Земљи“, каже Главин.
CC0 / Pixabay / ДНК
ДНК - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
ДНК
Иако су до сада били тешко уочљиви, научници сматрају да су сада успели да открију цитозин и тимин захваљујући новом приступу. Они су сада као растварач користили хладну воду, уместо вруће мравље киселине, како је до сада било уобичајено. Мравља киселина веома је реактивна, па је врло лако могла да уништи осетљиве молекуле у ранијим експериментима. Такође, користили су и знато осетљивије инструменте, који могу да региструју и мање количине молекула него раније.
„Користили смо технику која више личи на хладно вариво него на топао чај, па даје већу вероватноћу за откривање деликатних компоненти. Био сам изненађен што смо открили цитозин, који је веома крхак“, додаје Џејсон Дворкин из НАСА Годард центра, такође један од аутора студије.
Научници кажу да овим открићем не могу да тврде да ли је живот на Земљи настао уз помоћ из свемира, или само у примордијалној супи током „детињства“ наше планете. Међутим, комплетирањем свих нуклеобаза које чине живот на Земљи даје научницима више могућности за експерименте у потрази за коренима живота, али и нове технике за испитивање свемирских узорака који тек треба да стигну у лабораторије.
Уметнички приказ инвазије ванземаљаца на Земљу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Упозорење научника: НАСА би могла да испровоцира инвазију ванземаљаца
Касиопеја А снимљена телескопом Хабл - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Порекло тамне материје је у другој димензији: Нова теорија научника
Ова компјутерска графичка слика коју је обезбедила Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАКСА) приказује астероид и истраживач астероида Хајабуса2. - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико изненађење из свемирске капсуле: Астероид није оно што су научници мислили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала