- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Естонији желе део Русије: Позивају се на споразум од пре сто година

CC0 / / Талин
Талин - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Пратите нас
Опозициона Конзервативна народна странка Естоније предложила је да Талин повуче потпис са споразума о државној граници са Русијом из 2014. године, што ће омогућити да се врате на решавање тог питања у оквиру Тартуског мировног споразума из 1920. године. Парламент Естоније данас ће разматрати предлог.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како наводи портал „Делфи“, естонски посланици оптужују Москву за „идеолошке и политичке нападе“ на Талин и за „окупацију“ више од пет одсто естонске територије.
„Након завршетка окупације и обнављања независности, територија Естоније и копнена граница се де јуре, на основу сукцесије, поново успостављају у складу са Тартуским мировним споразумом“, наводи се у образложењу предлога.
Према Тартуском мировном споразуму из 1920. године, Руска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република предала је Естонији део данашњих територија Русије – Лењинградске и Псковске области. Естонија је 1940. године ушла у састав Совјетског Савеза, а Москва сматра да овај документ нема правну снагу.
Естонија и Русија тренутно немају правно регулисане границе. Након преговора који су трајали више од 10 година, у Москви је 2005. године потписан споразум о граници. Међутим, приликом ратификације Талин је самоиницијативно убацио у постојећи закон преамбулу у којој се позива на Тартуски споразум. Москва је то схватила као могућност да Естонија у будућности испољи територијалне претензије и повукла потпис са споразума. Министри спољних послова две земље су 2014. године потписали нови споразум, али он још увек није ратификован.
Зграда естонског парламента у Талину - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2021
Претензије Талина према Русији: Председник парламента поново о томе да Тартуски споразум важи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала