- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска почела да добија руски гас преко виртуелног реверса из Италије и Француске

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској
Објекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
Пратите нас
Немачка је 2. маја зауставила физички реверс руског гаса Пољској преко гасовода „Јамал-Европа“, али се појавио виртуални реверс из Италије и Француске. Истовремено с тим, захтеви европских потрошача за руским гасом у транзиту преко Украјине ове недеље увећани су у просеку за 43 одсто, саопштио је портпарол „Гаспрома“ Сергеј Купријанов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Немачка је 2. маја зауставила физички реверс руског гаса у Пољску преко гасовода ‘Јамал-Европа’. Међутим, одмах се појавио виртуелни реверс за Пољску, од пријављене потражње потрошача у Италији и Француској, које се обезбеђују преко пољског коридора... Истовремено, ове недеље су у просеку за 43 одсто повећани захтеви европских потрошача за испоруку руског гаса у транзиту преко Украјине“, наводи се у саопштењу на Телеграм каналу „Гаспрома“.

Виртуелним реверсом предвиђено је да Пољска формално купује гас од Фанцуске и Италије, али фактички узима ову количину из транзита који пролази кроз њену територију.

„Пољска, између осталог, користи овај гас за убризгавање у своја подземна складишта. Истовремено, објекти подземног складиштења гаса у Европи сада су попуњени у просеку за 34 одсто, а објекти у Пољској – за 80 одсто“, истакао је Купријанов.

Руска компанија је раније саопштила да је Пољска, након што су власти одбиле да руски гас плаћају у рубљама, почела да добија „плаво гориво“ преко физичког реверса гасоводом „Јамал-Европа“ од Немачке.
Гасовод „Јамал – Европа“ и Украјински систем за транспорт гаса, заједно са гасоводом „Северни ток 2“, чине главне руте за испоруку гаса из Русије у Европу.
Уговорне обавезе „Гаспрома“ према Украјини за транзит за текућу годину износе 40 милијарди кубних метара, односно око 109,6 милиона кубних метара дневно. Дугорочни уговор „Гаспрома“ и Пољске за транзит гаса преко гасовода „Јамал-Европа“ истекао је 2020. године и од тада компанија резервише његове капацитете путем аукција.
Подсетимо, „Гаспром“ је 27. априла обуставио извоз гаса бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији ПГНиП због тога што испоруке енергента нису платиле у складу с новом схемом исплате у рубљама. Након тога, Француска је сазвала ванредну седницу Савета министара ЕУ, на којој је једногласно осуђена једнострана одлука руске компаније.
Вентил у гасној компресорској станици   - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
РУСИЈА
Десет европских земаља отворило рачуне у рубљама за плаћање руског гаса
Објекти гасовода Јамал - Европа - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ није резервисао транзитне капацитете преко Пољске за трећи квартал
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
РУСИЈА
Руски експерт: Азијско тржиште ће ускоро постати кључно за „Гаспром“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала