Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Београд и Приштина пред новом рундом – чекају се и Американци

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе ЕУ, Немачке и Србије
Заставе ЕУ, Немачке и Србије - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Иако је очигледно да Немачка има намеру да буде укључена у преговарачки процес Београда и Приштине, кључ епилога дијалога две стране је код Американаца, уверен је Зоран Миливојевић, дипломата у пензији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Преговарачи Београда и Приштине ће се поново састати 13. маја, потврђено је после сусрета Аљбина Куртија и Александра Вучића током посете Немачкој што је „благословио“ и Мирослав Лајчак, европски изасланик за дијалог, као и немачки канцелар Олаф Шолц.

Епилог дијалога је и даље у Вашингтону

Зоран Миливојевић подсећа да је тај термин договорен још током недавног сусрета две стране када се водио преговор о таблицама.
„После овога у Немачкој сасвим је сигурно да ће се осим тога разговарати и о другим проблемима као што је слобода кретања и међусобно признање диплома,“ уверен је Миливојевић.
Међутим, како каже, то не значи да ће се разговарати о суштини већ опет о техничким стварима.
„Што се тиче суштинског дијалога, ту нема ничега новог. Курти је остао на својим позицијама, инсистира да се разговара са позиција Косова као признате државе, дакле о споразуму две државе, а то је за српску страну неприхватљиво и ту остаје статус кво анте (стање као пре)“, каже Миливојевић.

Куртију нико не приговара због става

Све ово нас, напомиње наш саговорник, наводи на закључак да ипак ту нема могућности да се дијалог суштински настави без Американаца.
„Србија остаје на позицији имплементацији Бриселског споразума и формирању ЗСО и у том смислу смо поново од Немаца чули да све што је договорено треба да се примени али то смо и раније већ слушали од њих, па се ништа није дешавало. Оно то је суштински важно за дијалог – да ли је он деблокиран или не, и да ли ће га бити о суштинским питањима је, нажалост, у рукама приштинске стран. Јер док они не промене став и не одустану од максималистичких захтева нећемо имати суштински дијалог“, верује Миливојевић.

Немачка намерава да афирмише позицију ЕУ

Кад је реч о простору за напредак у дијалогу Миливојевић сматра да ту нема ничег новог осим што запажа да Немачка намерава да промени неке ствари.
„Састанци у Немачкој у среду показатељ су да Немачка намерава да се од сада више активира на овом питању али да покаже да су они и даље кључна земља у Европској унији. Немачка је показала да има и своје интересе у овоме али да има намеру и жељу да афирмише и позицију ЕУ“, истиче Миливојевић.
Та чињеница се, каже он, поред осталог огледа и у томе што је у Берлину јуче био и Мирослав Лајчак јер је потребно да му се да ветра у леђа, с обзиром да је он у овом процесу представник ЕУ којем у августу истиче мандат а за две године са позиције главног преговарача у овом дијалогу није постигао никакав резултат.
„Дакле, не ради се о томе да он нема резултат него да га нема ЕУ јер она га је поставила на ту позицију,“ напомиње Миливојевић.
Он на крају напомиње да је сусретима у Берлину потврђен ауторитет Немачке али да кључног пробоја у овом дијалогу нема јер Курти није одустао од своје платформе а Америка бар за сад ћути о томе.
Полиција самопроглашене државе Косово, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
СРБИЈА
Напад на Србе код Грачаничког језера: Пролазили су поред нас на моторима, а онда запуцали
Косовска полиција у близини Јариња - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
СРБИЈА
Приштина покушава да изазове инцидент да би етнички очистила Косово од Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала