- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На „Бањици“ урађена несвакидашња операција тумора, припрема као сценарио за филм

CC0 / Pixabay / Хирурзи
Хирурзи - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
У Институту за ортопедију „Бањица“ у Београду урађена је несвакидашња операција. Оперисан је седамнаестогодишњак који болује од малигног тумора карлице и кука, а он ће од понедељка моћи да стане на своје ноге и након опоравка да се врати нормалном животу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Посебност ове операције је у начину на који су пацијентова кост и зглоб реконструисани. Скупа ендопротеза је донирана и искоришћена да овај пацијент добије недостајући део карлице, кук и део бутне кости и на тај начин добије могућност да хода и обавља већи део свакодневних активности и тако води нормалан живот.
Операцију су извршили клинички асистент др Станислав Рајковић уз помоћ високостручних колега из Службе за ортопедску онкологију Института „Бањица“ и асистенцију професора Лија Џејса из Велике Британије који је специјално за ову прилику гост уз стручну помоћ за уградњу софистицираног ортопедског имплантата.
Др Рајковић рекао је за РТС да је операција трајала шест сати и да је све прошло одлично.
„Тумор је одстрањен у целости, а карлица и кук су реконструисани протезом. Постоперативно ће се интензивно пратити стање, надамо се да неће бити компликација. Очекујемо да пацијент почне да хода од понедељка“, рекао је Рајковић после операције.
Операције оваквог типа деценијама нису рађене у Србији, а на овом нивоу ово је било први пут. Целокупно лечење је мултидисциплинарно и у њему непосредно учествују високо специјализовани патолози, онколози, радиотерапеути и радиолози.
Тим стручњака се нада да ће ова операција бити увод у многе будуће овакве и сличне операције – да ће савремени имплантати постати свакодневно доступни у њиховом раду.

У чему је посебност ове операције?

Посебност овог случаја је у томе што тумор захвата карличну кост, зглоб кука и горњи окрајак бутне кости, услед чега ће дефект након ресекције тумора бити велики и последични функционални испад би био толики да пацијент никада не би био у могућности да хода.
Када се узме у обзир да се ради о младом човеку, чији функционални захтеви ће бити значајни, неопходно је настали дефект реконструисати.
Тај део операције је специфичан и до сада у овом облику није рађен у нашој земљи.
Припремамо се за сваку операцију, а за овакву припреме су вишемесечне. Оне подразумевају анализу реакције тумора на хемиотерапију и захваћености костију, зглоба и меких ткива, одређивање линија ресекције којима се тумор у целости одстрањује, затим пројектовање имплантата у сарадњи са инжењерима, припрема инструментаријума за уградњу протезе у кости и доста других детаља“, наводи хирург.
Неопходно је рећи да је лечење тумора локомоторног система мултидисциплинарно. У састав конзилијума улазе високоспецијализовани патолози, радиолози, онколози, радиотерапеути и ортопедски хирурзи. Свако има своје место у алгоритму дијагностике и лечења.
„Мишљења се понекад разликују, али разменом аргумената увек се дође до заједничког става који се огледа у одлуци конзилијума коју сви чланови потписују“, каже доктор Рајковић.
Рајковић напомиње и да је посао хирурга изузетно стресан, али део вештине је и контрола стреса, посебно у најтежим тренуцима када смиреност хирурга утиче на мир и концентрацију целог тима у операционој сали.
„Хирург операцију има у прстима, али је мора имати и у глави. Најуспешније су оне операције код којих хирург пре почетка има у глави цео ток операције, а затим сваку од сцена из тог замишљеног филма спроведе прстима у оперативном пољу. Што се више пута нека операција уради, то је рад прстију бржи, али никада се не сме изгубити сценарио у глави по коме се тај рад одвија“, објашњава хирург.
Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње 2” - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
ДРУШТВО
Нови медицински подвиг српских лекара
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
ДРУШТВО
Први пут у свету: Српски хирурзи одмах после уградње вештачког срца пацијенту оперисали две киле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала