- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мали Теодор несвакидашњом вештином подсетио на Рускињу: „Нико не може да замисли шта радимо“ /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићТениска лоптица
Тениска лоптица - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Десетогодишњи Теодор Давидов, тенисер бугарског порекла из Денвера, игра анбидекстрални стил тениса, односно користи обе руке и то искључиво за форхенд ударац, а отац Калин каже да нико не може да замисли како његов син тренира. Вештину играња само форхенда раније је могла да се похвали Рускиња Евгенија Куликовскаја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Интернетом је почео да кружи снимак који одушевљава тениску публику. Млади Теодор Давидов такмичио се у категорији до 12 година на Адидас Ускршем Бовлу у Сан Дијегу и стигао до четвртфинала искључиво ударајући форхендом са обе руке.
Уместо бекхенда, Теодор мења руке услед поена да би ударио и левим и десним моћним форхендом. Такође наизменично сервира сваком руком, и чини се да све то ради неприметно.
Десетогодишњак је дешњак по природи, али његов отац Калин који му је уједно и тренер идејни је творац Теовог амбидекстралног стила игре и каже да главни разлог због којег је позвао свог сина да користи леву руку није имао никакве везе са тениском стратегијом.
„Када је Тео требало да напуни осам година, одлучио сам да ће почети да игра леворук, да би погодио његову десну хемисферу мозга. Он је превише екстровертан, превише ватрен, мало превише неуравнотежен, па сам само желео да утичем на десну хемисферу његовог мозга, користећи леви део његовог тела“, рекао је Калин за Гардијан у видео позиву.
„То је такође вођено филозофијом. Бавим се кинеском медицином, стално балансирамо јин и јанг, радим балансирајући третман са својим иглама. Волим јогу, активност десне и леве ноздрве и све то, тако да је равнотежа између леве и десне хемисфере кључна“, објаснио је Калин.
Док је Калин у почетку свог сина упознавао са амбидекстралним тенисом из филозофских разлога, Бугарин је убрзо схватио бројне стратешке предности поседовања два форхенда на терену.
Осим што је збунио своје противнике мењањем руку, његов отац каже да Теодор има и физичку корист од играња на овај начин.
„Сада се оптерећење равномерно одваја када игра са амбидекстралним тенисом, 50% мање користи зглобове, рамена и лактове, а чак и ако је повређен, може само да пређе на другу руку и да има комплетан тренинг или тренинг“, каже Калин.
Можда се чини да је све ово сложен начин да се избегну ударци из бекхенда, али Калин каже да млади тенисер има веома добар бекхенд .
Калин има смеле амбиције када је у питању његов син, и предвиђа сценарио у коме Тео може да одигра комплетан меч играјући искључиво леворук.
„Дајем му опције. Он ће одлучити како ће играти једног дана“, истакао је Калин.
Млади Теодор већ сада напоррно ради како би имао озбиљну најпре јуниорску, а касније професионалну каријеру.
„Нико не може да замисли шта радимо, на терену, ван терена, у фитнесу. Неколико пута недељно ради олимпијско дизање, идемо на стазу и тренирамо као професионални спринтери. То није оно што видите само на терену. Код куће имамо теретану, он би као сваки дан радио кратке, експлозивне тренинге у теретани. То је само невероватна количина посла“, додао је Калин.
Амбидекстрални тенис је реткост на професионалној турнеји, са врло мало примера . Рускиња Евгенија Куликовскаја била је рангирана у првих 100 раних 2000-их док је играла тенис са два форхенда, а Американац Лук Џенсен, који је освојио титулу на Отвореном првенству Француске 1993. у мушком дублу, добио је надимак Дуал Ханд Луке због своје способности да одлично сервира било којом руком.
„Много људи, много тренера, кажу да он неће имати брзину да промени рекет тако брзо у будућности и да промени хват. Свако може да има своје мишљење, али то је далеко од стварности“, тврди Калин.
„Истина је да они не знају како он то конкретно ради, али он има начин да то уради у којем заправо не мора да мења хватове, његови захвати су спремни са обе стране за два форхенда, тако да начин на који се мења хвата је чак бржи него да је имао обичан форхенд и бекхенд“, појаснио је отац талентованог дечака.
„Дакле, то уопште неће бити обавеза. Али чак и да јесте, он увек има бекхенде на које треба да иде ако треба“, објаснио је Калин.
Калин признаје да је Теов леви форхенд и даље слабији од десног, због чега многи његови противници бирају да гађају његово лево крило. Он верује да ће обе стране у догледно време бити подједнако експлозивне и да се Тео потпуно упустио у процес након што се у почетку осећао обесхрабреним поразима које је доживљавао док се прилагођавао новом приступу.
„Рекао бих да је његов леви форхенд попут сваког 12-годишњег клинца који је међу 20 најбољих у САД, али његов десни је вероватно најексплозивнији десни форхенд у јуниорском тенису. Дакле, његов десничар је мало изузетан, његов левичар је још увек врхунски, али још увек није толико изузетан“, истакао је Калин.
Миомир Кецмановић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
СПОРТ
Кецмановић је бољи и од Надала – а прети да престигне и Алкараса
Марко Максимовић - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СПОРТ
Марко је одабрао Србију! /видео/
Исланд - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СПОРТ
Бизаран наставак хајке на Русе – чак и из „земље ватре и леда“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала