- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон ће пружити Шведској безбедносне гаранције док не уђе у НАТО

© Sputnik / Лола Ђорђевић Застава Шведске
Застава Шведске - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе спремне су да пруже Шведској безбедносне гаранције у периоду разматрања њеног захтева за чланство у НАТО, ако се захтев поднесе, изјавила је шведска министарка спољних послова Ан Линде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Након разговора са Ентонијем Блинкеном и сенаторима који су одговорни за ова питања, могу да кажем да су САД веома заинтересоване за улазак Шведске и Финске у НАТО. Нећу да улазим у детаље, али постоји спремност да се пруже различите врсте безбедносних гаранција“, казала је Линде за шведску телевизију СВТ у Вашингтону након састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Гаранције подразумевају да уколико Русија „предузме било какве акције против Шведске којима јој прети“, САД их неће оставити без одговора, казала је министарка, истакавши да „то нису конкретне безбедносне гаранције које добијају само пуноправне чланица НАТО-а“.
„Видимо да Украјина, која није чланица НАТО-а, нема конкретне гаранције безбедности. Она добија другу врсту подршке. Наравно, не можемо се упоређивати са Украјином, то је потпуно друга ситуација“, казала је она.
У саопштењу Стејт департмента, објављеном након састанка Блинкена и шведске министарке, наводи се да је амерички државни секретар потврдио посвећеност Вашингтона политици НАТО-а о пријему нових чланица, али се гаранције безбедности не спомињу.
Како су медији писали, очекује се да ће Шведска и Финска већ овог месеца донети одлуку да ли ће поднети захтев за улазак у НАТО.
Раније су у Министарству иностраних послова Русије изјавили, да Шведска и Финска морају да схвате какве ће бити последице њиховог могућег ступања у НАТО по билатералне односе са Русијом, као и како ће се то одразити на европски систем безбедности.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
СВЕТ
Столтенберг: Шведска и Финска ако желе могу брзо у НАТО
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
РУСИЈА
Захарова: Упозорили смо Шведску и Финску на последице уласка у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала