- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли је свињска маст заиста здравија од уља

Свињска маст - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Свињска маст је постала најтраженија роба, кажу да чак један килограм масти може да замени четири литра уља. Многи верују да је храну здравије припремати на масти. Да ли је то заиста тако?
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према проф. др Небојши Тасићу, маст никада није ни изгубила на популарности, али је у последњих 20 до 30 година нутриционизам постао не само наука већ и покрет.
„Научна и дневна истина коју чујемо сваки дан нису увек исте. Наиме, ових дана се види у вестима да се тражи уље и сада се види по ценама масти, она је скупља од уља“, рекао је Тасић за ТВ Прва, преноси Б92.
Наглашава да је процес обраде хране попут пржења најнездравији и да га дефинитивно не треба практиковати сваки дан.
„Он је штетан јер се тада ослобађају разне супстанце које делују канцерогено, те супстанце доводе до инфаркта и шлога, па заиста о исхрани треба да се разговара са лекаром“, рекао је он.
Сматра да промене навика у исхрани нису само стриктно везане за дијету и да исхрана треба да буде начин живота.
Маст није штетна, али пржење свега стално на масти је штетно, много штетније него на уљу. Генерално су студије показале да те такозване засићене масне киселине које се ослобађају веома штетне и ту треба бити опрезан“, објаснио је он.
Тасић сматра да је холестерол као супстанца неопходан за живот, да би функционисао организам, мембране и ензими неопходна је ипак маст.
„Без масти ми не можемо да живимо, можда ће мене осудити сада поједини вегани и рећи да они могу да живе на биљкама цео живот. Чињеница је да могу, али су масти саставни део нашег организма. Не смемо да генерализујемо масти и уља. Једноставно, и једно и друго је добро ако се припрема на прави начин, треба бити умерен у свему, не треба сваки дан јести храну припреману на масти, поготово у варијанти пржења“, нагласио је он.
Лекар истиче да током пржења долази до ресорпције засићених масних киселина и других штетних масти које када се нагомилају у организму се уграђују у зид крвног суда. Објашњава да тада настаје плак, који се уграђује у крвне судове мозга или срца и расте, те да када он пукне долази до шлога. Мада, по њему, није једино само маст за то крива, већ месне прерађевине које садрже превише соли и других супстанци.
Прасићи - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
СРБИЈА
Свињска маст постала „врућа“ роба: Један килограм замењује чак четири литра уља
Свињска маст - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
ДРУШТВО
Кардиолог открива: Зашто је свињска маст слична маслиновом уљу и да ли је опасна за срце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала