https://sputnikportal.rs/20220506/da-li-je-svinjska-mast-zaista-zdravija-od-ulja-1137094904.html
Да ли је свињска маст заиста здравија од уља
Да ли је свињска маст заиста здравија од уља
Sputnik Србија
Свињска маст је постала најтраженија роба, кажу да чак један килограм масти може да замени четири литра уља. Многи верују да је храну здравије припремати на... 06.05.2022, Sputnik Србија
2022-05-06T07:19+0200
2022-05-06T07:19+0200
2022-05-06T07:19+0200
друштво
друштво
наука и технологија
нутриционисти
исхрана
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/04/1136139235_0:91:1496:933_1920x0_80_0_0_3f8b8e89fe260b2bafb09f505bd36d5b.jpg
Према проф. др Небојши Тасићу, маст никада није ни изгубила на популарности, али је у последњих 20 до 30 година нутриционизам постао не само наука већ и покрет.„Научна и дневна истина коју чујемо сваки дан нису увек исте. Наиме, ових дана се види у вестима да се тражи уље и сада се види по ценама масти, она је скупља од уља“, рекао је Тасић за ТВ Прва, преноси Б92.Наглашава да је процес обраде хране попут пржења најнездравији и да га дефинитивно не треба практиковати сваки дан.Сматра да промене навика у исхрани нису само стриктно везане за дијету и да исхрана треба да буде начин живота.„Маст није штетна, али пржење свега стално на масти је штетно, много штетније него на уљу. Генерално су студије показале да те такозване засићене масне киселине које се ослобађају веома штетне и ту треба бити опрезан“, објаснио је он.Тасић сматра да је холестерол као супстанца неопходан за живот, да би функционисао организам, мембране и ензими неопходна је ипак маст.„Без масти ми не можемо да живимо, можда ће мене осудити сада поједини вегани и рећи да они могу да живе на биљкама цео живот. Чињеница је да могу, али су масти саставни део нашег организма. Не смемо да генерализујемо масти и уља. Једноставно, и једно и друго је добро ако се припрема на прави начин, треба бити умерен у свему, не треба сваки дан јести храну припреману на масти, поготово у варијанти пржења“, нагласио је он.Лекар истиче да током пржења долази до ресорпције засићених масних киселина и других штетних масти које када се нагомилају у организму се уграђују у зид крвног суда. Објашњава да тада настаје плак, који се уграђује у крвне судове мозга или срца и расте, те да када он пукне долази до шлога. Мада, по њему, није једино само маст за то крива, већ месне прерађевине које садрже превише соли и других супстанци.
https://sputnikportal.rs/20220505/svinjska-mast-postala-vruca-roba-jedan-kilogram-menja-cak-cetiri-litra-ulja--1137038783.html
https://sputnikportal.rs/20220404/kardiolog-otkriva-zasto-je-svinjska-mast-slicna-maslinovom-ulju-i-da-li-je-opasna-za-srce-1136139289.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/04/1136139235_66:0:1431:1024_1920x0_80_0_0_e06a908236402f0a67e035f2fcb16d87.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, наука и технологија, нутриционисти, исхрана, магазин
друштво, наука и технологија, нутриционисти, исхрана, магазин
Да ли је свињска маст заиста здравија од уља
Свињска маст је постала најтраженија роба, кажу да чак један килограм масти може да замени четири литра уља. Многи верују да је храну здравије припремати на масти. Да ли је то заиста тако?
Према проф. др Небојши Тасићу, маст никада није ни изгубила на популарности, али је у последњих 20 до 30 година нутриционизам постао не само наука већ и покрет.
„Научна и дневна истина коју чујемо сваки дан нису увек исте. Наиме, ових дана се види у вестима да се тражи уље и сада се види по ценама масти, она је скупља од уља“, рекао је Тасић за ТВ Прва,
преноси Б92.
Наглашава да је процес обраде хране попут пржења најнездравији и да га дефинитивно не треба практиковати сваки дан.
„Он је штетан јер се тада ослобађају разне супстанце које делују канцерогено, те супстанце доводе до инфаркта и шлога, па заиста о исхрани треба да се разговара са лекаром“, рекао је он.
Сматра да промене навика у исхрани нису само стриктно везане за дијету и да исхрана треба да буде начин живота.
„Маст није штетна, али пржење свега стално на масти је штетно, много штетније него на уљу. Генерално су студије показале да те такозване засићене масне киселине које се ослобађају веома штетне и ту треба бити опрезан“, објаснио је он.
Тасић сматра да је холестерол као супстанца неопходан за живот, да би функционисао организам, мембране и ензими неопходна је ипак маст.
„Без масти ми не можемо да живимо, можда ће мене осудити сада поједини вегани и рећи да они могу да живе на биљкама цео живот. Чињеница је да могу, али су масти саставни део нашег организма. Не смемо да генерализујемо масти и уља. Једноставно, и једно и друго је добро ако се припрема на прави начин, треба бити умерен у свему, не треба сваки дан јести храну припреману на масти, поготово у варијанти пржења“, нагласио је он.
Лекар истиче да током пржења долази до ресорпције засићених масних киселина и других штетних масти које када се нагомилају у организму се уграђују у зид крвног суда. Објашњава да тада настаје плак, који се уграђује у крвне судове мозга или срца и расте, те да када он пукне долази до шлога. Мада, по њему, није једино само маст за то крива, већ месне прерађевине које садрже превише соли и других супстанци.