- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Која је слика реалнија – у огледалу или на камери

CC0 / / Огледало у лифту
Огледало у лифту - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Колико вам се само пута десило да се спремате три сата за неки излазак, погледате се у огледало, све изгледа савршено, а онда слике буду апсолутна катастрофа. Или чак и да најбоље изгледате на неким фотографијама, приметићете да изгледате драстично другачије него уживо.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Многи имају утисак да су много лепши у огледалу него када се усликају камером, али стручњаци дају научно објашњење
Амерички психолог пољског порекла, добитник награде Америчке психолошке организације за изузетан научни допринос психологији Роберт Зајонтс, разним је експериментима доказао да људи реагују позитивно и верују само у оно што им је највише познато.
Када особа погледа своју фотографију, нехотице се упоређује са сликом која јој се чврсто формирала у глави, а то је њен одраз у огледалу, преносе Новости Магазин.
Занимљиво код огледала јесте што не даје баш праву слику објекта или особе која се огледа. Слику било ког објекта или особе коју преноси равно огледало заправо формирају зраци одбијени од његове површине. Људски мозак је дизајниран тако да потпуно занемарује ове кривине, па кад се погледа у огледало, човеку се чини да стоји на одређеној удаљености од њега и да се светлост савија око делова његовог тела.
„Ако је особа навикла да гледа у себе с леве стране, где је део лица на пример најужи и очи изгледају као да су издужене, када види своју слику на фотографији, онда му се чини да он такође гледа своју слику на левој страни иако је у стварности (испред њега) заправо десна страна тела и лица која је другачија. Тада мозак реагује, оваква слика му је необична, па је зато сматра одбојном“, рекао је психолог.
Огледало у лифту - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
ДРУШТВО
Психолошки ефекти: Зашто лифтови имају огледала
Девојка, тишина. - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2017
Савети мудраца: Ове ствари о себи не изговарајте ни пред огледалом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала