- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинески гигант због лажне вести изгубио 26 милијарди долара

CC0 / Pixabay / Хонг Конг
Хонг Конг - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
„Алибаба“, кинески див интернет трговине чији је суоснивач познати Џек Ма, доживео је пад деоница у Хонгконгу за чак 9,4 посто.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

До тога је дошло након што су кинески државни медији известили да је појединац по имену Ма у граду Хангџоу – где је седиште „Алибабе“ – приведен из разлога националне сигурности.
Према кинеској државној телевизији Це-Це-Те-Ве, осумњичени је 25. априла стављен под „обавезне мере“ због сумње да је „сарађивао с прекоморским противкинеским непријатељским снагама“ како би „подстицао на сецесију“ и „подстицао субверзију државне власти“, преноси бизнисинфо.ба.
Извештај од једне реченице, које су други државни медији брзо преузели на кинеским платформама вести, изазвало је панику у Хонгконгу, избрисавши процењених 26 милијарди долара „Алибабине“ тржишне вредности у року од неколико минута.
Усред овог лудила, Ху Ксиџин, бивши главни уредник државног националистичког таблоида „Глобал Тајмс“, пожурио је да појасни на кинеској мрежи „Веибо“ да је извештај обмањујући јер име дотичног осумњиченог има три знака.
Кинеско име Джек Ма, односно Ма Јун како му је право име, има само два знака. ЦЦТВ је касније ажурирао свој изворни извештај како би одговарао Хуовим наводима.
Како би додатно отклонио забринутост, Глобал Тимес је известио да је оптужени мушкарац рођен 1985. у Венџоу (док је Джек Ма рођен 1964. у Хангџоу) и радио је као директор истраживања и развоја хардвера у ИТ фирми.
Појашњења су довела до опоравка вредности акција, а Алибаба је до краја дана повратила већину својих губитака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала